Директор управління Світового банку Лука Барбоне зустрівся з народними депутатами «Європейського вибору»
Відбулася робоча зустріч народних депутатів України, членів депутатської групи «Європейський вибір» із представниками Міжнародного банку реконструкції та розвитку: Лукою Барбоне — директором регіонального управління Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові, Душаном Вуйовичем — головою представництва Світового банку в Україні, Олександром Калібердою — координатором проектів Світового банку в галузі сільськогосподарського сектору (Україна).
Керівник депутатської групи Володимир Пєхота ознайомив гостей із тими завданнями, які вирішує на даному етапі депутатське об’єднання в парламенті, окреслив своє бачення подальшого реформування політичної системи, розвитку України в цілому. На його думку, велика кількість пропозицій щодо змін в Конституції, розмаїття поглядів і думок не повинні стати на заваді вироблення узгодженого компромісного варіанта подальшого реформування як політичної, так і інших сфер у державі. Головне завдання полягає в тому, щоб із кількох альтернатив вибрати саме ті, які принесуть максимальну користь державі і українському суспільству в цілому.
Пан Лука Барбоне зазначив, що в цьому році представництво Світового банку розпочало етап оновлення своєї діяльності в Україні. Стара модель, побудована на роботі приїжджих емісарів, себе не виправдала. Щоб допомога мала ефект, необхідно з’ясувати та узгодити можливості і бажання сторін. Саме парламент і уряд повинні визначатись із програмами, що реалізовуватимуться за підтримки Світового банку. Тому й виникла необхідність таких зустрічей і обміну думками. Директор представництва вручив депутатам проект Меморандуму президента Міжнародного банку реконструкції та розвитку та міжнародної фінансової корпорації раді виконавчих директорів про стратегію допомоги Україні на 2004—2007 роки. Цей документ рада директорів планує розглянути 23 жовтня цього року і після узгодження оприлюднити.
Народні депутати Євген Лапін та Василь Потапов під час обміну думками наголошували на необхідності досягнення конкретних результатів у реалізації спільних проектів. Щоб було видно ефективність цієї роботи. Як це, наприклад, зроблено в місті Куп’янську Харківської області, де з участю представництва Світового банку розроблено методику і умови продажу земель несільськогосподарського призначення. І цей проект успішно діє та застосовується в інших регіонах.
Продовжуючи цю тему, Лука Барбоне наголосив, що Світовий банк протягом наступних чотирьох років планує надати Україні допомоги на суму близько трьох мільярдів доларів США. Це буде як пряма підтримка бюджету, так і підтримка пріоритетних програм уряду, спрямованих на поліпшення бізнесового середовища, тих програм, які спільно визначать Кабінет Міністрів і Верховна Рада. На даний час є програма підтримки розвитку аграрного сектору через реструктуризацію земель, розробку кадастру і подальшу приватизацію земельних паїв. Не менш важливими є програма боротьби із поширенням туберкульозу та СНІДу в Україні та програма модернізації податкової системи. Найближчим часом ці програми буде представлено на ратифікацію.
На закінчення зустрічі сторони висловили своє бажання і готовність до подальшої співпраці стосовно розробки і реалізації проектів, які підтримуються позиками Міжнародного банку реконструкції та розвитку.
Прес-служба депутатської групи «Європейський вибір».