Ранкове та денне засідання 15 жовтня

Після оголошення депутатських запитів і заяв з інформацією про роботу вересневої сесії ПАРЄ виступив голова Постійної делегації Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи народний депутат Борис Олійник. Він відзначив, що основним було прийняття низки документів, спрямованих на зміцнення демократичних засад у Європі. Щодо України, то доповідач констатував: держава — на порозі прийняття до повноважних європейських структур, оскільки наша сторона виконала основні зобов’язання, взяті на себе, хоча на це пішло вісім років замість трьох.
Розглянуто проект закону про державну соціальну допомогу непрацездатним особам. Доповідав Міністр праці та соціальної політики Михайло Папієв. Закон передбачає надання державної допомоги людям чотирьох категорій — від тих, хто зовсім не працював, до малозабезпечених. Рівень соціальної допомоги непрацездатним та особам, що здійснюють догляд за інвалідами, встановлюється диференційовано, з системою надбавок, зокрема — у розмірі соціальної пенсії. На фінансування цих витрат, запевнив міністр, у бюджеті на 2004 рік передбачено 1,5 млрд. грн. Закон, у разі його прийняття, набуває чинності з 1 січня 2004 року.
Наскільки важливий цей закон, видно вже з того, що він стосується понад 700 тисяч наших громадян, сказав у співдоповіді секретар Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерій Сушкевич. Переходячи на систему страхового пенсійного забезпечення, ми не повинні залишити без державної соціальної допомоги наших малозабезпечених громадян, наголосив В. Сушкевич.
Далі було розглянуто проект закону про корпоратизацію державних підприємств. Введення його у дію дасть змогу державі розширити права в управлінні державними підприємствами, посилити їх економічні можливості, зазначив у виступі перший заступник Міністра економіки та з питань європейської інтеграції Володимир Першин. Хоча до проекту закону є серйозні зауваження.
Гостями Верховної Ради цього дня була делегація Меджлісу Ісламської Ради Ісламської Республіки Іран. З трибуни парламенту виступив з промовою Голова Меджлісу Мехді Кяррубі.