Під час україно-іранських переговорів, що відбулися вчора у Верховній Раді, особливу увагу було приділено поглибленню міжпарламентської і розвитку регіональної співпраці. Про це повідомив журналістам Голова Верховної Ради України Володимир Литвин після зустрічі з Головою Меджлісу Ісламської Ради Ісламської Республіки Іран Мехді Кяррубі, котрий на чолі іранської делегації перебуває нині в Україні.
Сторони висловилися за розширення міжпарламентського співробітництва шляхом продовження взаємних візитів глав парламентів і обміну делегаціями. По закінченні переговорів було підписано Меморандум про співробітництво між Верховною Радою України і Меджлісом Ірану. Відповідаючи на запитання «ГУ», Володимир Литвин підкреслив, що цей документ покликаний упорядкувати роботу між парламентами двох країн. «Ми маємо упорядкувати і вибудувати струнку систему для активної роботи», — сказав Голова ВР.
На зустрічі обговорювано широкий спектр питань, що стосуються двосторонніх відносин, зокрема торгово-економічну співпрацю. Володимир Литвин звернув увагу на те, що співробітництво між українськими й іранськими партнерами здійснюється за 172 позиціями, у яких задіяно близько ста українських суб’єктів господарювання. Це знаходить відображення в постійній позитивній динаміці торгівлі.
Мехді Кяррубі, підтримавши свого українського колегу, додав, що, окрім іншого, парламенти відіграють важливу роль в активізації роботи між урядами. У зв’язку з цим він нагадав, що до складу іранської делегації входять не тільки депутати, а й голова Авіаційної організації Збройних сил Ірану, а також голова Торгово-промислово-шахтної палати.
Учора ж таки відбулася зустріч іранської делегації з Прем’єр-міністром України Віктором Януковичем, а сьогодні в першій половині дня іранського спікера прийме Президент України Леонід Кучма.