Вечірнє засідання 14 жовтня
Верховна Рада України звернулася до Ради Федерацій і Держдуми Росії із заявою про події у Керченській протоці
З приводу територіальних замашок Білокам’яної представники виконавчих структур у парламентській залі загалом підтвердили рішучість, висловлювану ними упродовж кількох останніх днів у ЗМІ. Заступник секретаря РНБО Петро Шатковський наголосив, що такими діями російської сторони може бути створено небезпечний прецедент одноосібної делімітації морських кордонів, і запевнив: апарат РНБО взяв участь у розробці «операції антикризового реагування». 
Про спробу Москви використати зведення дамби у Керченській протоці для певного впливу на Україну казав з трибуни і заступник Міністра закордонних справ Олександр Моцик. А ось прикордонники, за словами голови Державної прикордонної служби Миколи Литвина, «вживатимуть всіх необхідних заходів для забезпечення територіальної цілісності України». Заради збереження за Україною острова Тузла наші кордоноохоронці там не лише «чітко позначили атрибути суверенітету», а й перевели свої підрозділи на посилену охорону кордону в цьому районі.
Залишилося сподіватися, що водії російських КамАЗів і грейдерів, які невтомно насипають «гідротехнічну споруду», поставляться до виставлених нашими «погранцями» буїв на лінії проходження державного кордону, прикордонного знаку, інформаційних щитів з написами «Україна» хоча б так, як до традиційних застережних автодорожніх знаків. Інакше... Головний охоронець нашого кордону наголосив, що прийнято відповідні рішення про попереджувальні заходи та у разі спроб змінити проходження державного кордону України.
Зі свого боку Міністр екології та природних ресурсів Сергій Поляков вважає за необхідне нашому Міністерству закордонних справ звернутися до Російської Федерації із запитом про надання російською стороною екологічної експертизи згідно з міжнародними нормами. Мовляв, будівництво дамби між Таманським півостровом та Середньою косою може порушити міграцію риб зокрема і гідрогеологічний режим у Керченській протоці загалом, а це може призвести до поступового замулення протоки.
Як бачимо, одним політичним ляпасом «старшого брата» українській владі може не обійтися. 255 народних депутатів підтримали звернення ВР до російських Ради Федерацій і Держдуми, в якому окрім однозначних оцінок територіальних апетитів Москви заявлено: «Верховна Рада буде змушена звернутися до відповідних міжнародних організацій, а також до парламентів ядерних держав, які у зв’язку з приєднанням України в 1994 році до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї надали Україні відповідні гарантії безпеки». Сподіваємося, що на Тамані не всі політично п’яні?!
Сказавши «пару ласкавих слів» виконавчій владі загалом й оборонному відомству зокрема з приводу пожежі на військових складах в Артемівську, народні депутати вирішили рекомендувати МВС та Генеральній прокуратурі провести всебічне, об’єктивне розслідування обставин, пов’язаних з подіями в Артемівську. Така вимога зазначена в ухваленій постанові ВР. Нею парламентарії пропонують виділити 16 млн. грн. із резервного фонду Кабінету Міністрів для термінового подолання наслідків вибухів в місті Артемівськ та Артемівському районі Донецької області.
Цього дня Верховна Рада розглянула три альтернативні законопроекти про вибори народних депутатів на пропорційній основі.
У першому з них, який внесли депутати Микола Рудьковський, Юрій Ключковський та інші, пропоновано проводити вибори народних депутатів за пропорційною системою. Обирати їх за виборчими списками кандидатів у депутати від політичних партій, виборчих блоків політичних партій у багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі.
Другий законопроект (внесений Степаном Гавришем, Юлієм Іоффе, Григорієм Дашутіним) також передбачає пропорційну виборчу систему. Однак тут пропонується нова система виборів конституційного складу Верховної Ради України — 450 народних депутатів — за виборчими списками від політичних партій по загальнодержавному багатомандатному виборчому округу на основі пропорційного представництва.
Для проведення таких виборів ЦВК зобов’язана була б поділити територію загальнодержавного виборчого округу на 450 територіальних виборчих округів з приблизно однаковою кількістю виборців.
Третій виборчий законопроект (Богдан Губський, Олександр Задорожній...) передбачає вибори за системою пропорційного представництва в... одномандатних округах; формування виборчих списків віддати на відкуп винятково політичним партіям і блокам.
Був ще й четвертий варіант виборчого законопроекту, однак його автор Валерій Асадчев попросив зняти документ з розгляду з урахуванням деяких принципових положень. Конкретніше депутати визначатимуться з документами в день голосування. Зауважу лише, що Анатолій Матвієнко з парламентської трибуни наголосив: очолюваний ним Комітет ВР з питань державного будівництва та місцевого самоврядування рекомендує прийняти в першому читанні проект М. Рудьковського і Ю. Ключковського, бо у ньому, зокрема, «найкраще виписана виборча система».