Завершився державний візит до Лівії Президента України Леоніда Кучми. За його підсумками підписано низку двосторонніх документів. Залишається очікувати, що реалізація домовленостей, досягнутих під час переговорів на лівійській землі, не змусить на себе чекати. Адже є дуже цікаві конкретні взаємовигідні можливості для співробітництва у багатьох сферах.
Так, Лівія надає Україні чотири нафтових родовища для розробки. До того ж лівійська сторона бере на себе зобов’язання допомогти у транспортуванні й переробці нафти, що добувається.
Крім того, українська компанія «Інтербудмонтаж» та лівійська інвестиційна компанія «Лафіко» домовилися про створення спільного підприємства з вирощування зернових на українській території. Статутний фонд спільного підприємства становитиме 10 мільйонів доларів. Плюс лівійська сторона надасть спільному підприємству оборотні кошти в розмірі ще 10 мільйонів доларів. Київ у свою чергу дасть право на оренду землі під вирощування зернових. Уже є домовленість про виділення 20 тисяч гектарів спільному підприємству з перспективою збільшення до 50 тисяч гектарів.
У Тріполі також обговорювали можливість участі української сторони в будівництві вантажного лівійського флоту, а також реконструкцію лівійського парку літаків і покупку українських літаків Лівією.
Серед тем, які зачіпали під час візиту, — робота наших медиків у Лівії. Президент України вважає за потрібне підняти на державний рівень питання набору і направлення українського медичного персоналу для роботи в цій країні. Він висловився за необхідність розширення співробітництва України і Лівії у сфері охорони здоров’я і повідомив, що Київ одержав пропозицію створити спільний офтальмологічний центр у Лівії, який цілком був би забезпечений медперсоналом і лікувальними засобами.
Також Україна і Лівія хочуть підписати контракт про будівництво на лівійській території заводу з виробництва медичного спирту. Водночас Лівія збирається побудувати в Україні два п’ятизіркові готелі — в Києві та у Криму. Лівійська делегація, що приїде в Україну через півтора місяця, має намір детально вивчити це питання.