Українсько-польська міжпарламентська асамблея (ПА) має виступити каталізатором розвитку співпраці між Варшавою та Києвом. У її рамках польські парламентарії ділитимуться з українськими колегами досвідом євроінтеграції і спільно розв’язуватимуть питання, що становлять взаємний інтерес. Так пояснив під час прес-конференції в Києві мету новоствореної структури Маршал Сейму Республіки Польща Марек Боровський, який брав участь у першому засіданні асамблеї.
У цьому контексті одним з найважливіших для Києва питань є добудова нафтопроводу Одеса—Броди—Плоцьк—Гданськ, на чому під час засідання ПА наголосив Голова ВР Володимир Литвин. Маршал Сейму запевнив, що Варшава зацікавлена в цьому проекті і намагається всіляко залучати до його реалізації Євросоюз. Марек Боровський сказав: головні рішення щодо добудови нафтопроводу Одеса—Броди має приймати, по-перше, українська сторона, по-друге, потенційний постачальник нафти — Казахстан і, по-третє, її потенційні отримувачі, довкола яких сьогодні ще триває дискусія. «Якщо не буде нафти на вході в нафтопровід і не буде отримувача нафти на виході, ніхто його не будуватиме», підкреслив він.
Голова ВР України Володимир Литвин під час прес-конференції ще раз наголосив, що іноземні інвестори реалізують свою зацікавленість у проекті лише тоді, коли щодо нього остаточно визначиться Київ. Він зазначив, що досі немає чітких економічних розрахунків проекту («яка нафта потрібна Європі, чи є ця нафта, в яких обсягах»), які показали б, що дасть українському бюджету пряме чи реверсне використання нафтопроводу. Інвестора немає сенсу «переконувати політичними гаслами», треба дати чіткі розрахунки, переконаний Голова ВР.
На думку глави українського парламенту, новостворена асамблея підштовхуватиме уряди до швидшої реалізації цього та інших спільних проектів. Досі міжпарламентське співробітництво дещо відставало за інтенсивністю від контактів на президентському й міжурядовому рівнях. ПА, на думку обох глав парламентів, дасть змогу надолужити згаяне. Як і майбутній офіційний візит до Києва Маршала Сейму, який заплановано на листопад цього року.
М. Боровський наголосив, що «Польща вважає Україну своїм стратегічним партнером і впродовж багатьох років дає цьому докази», зокрема, через взаємодію на міжнародній арені. Співпрацюють українці з поляками і в Іраку. Відповідаючи на запитання про можливу участь Києва у відбудові Іраку, Володимир Литвин нагадав, що під час ухвалення рішення про направлення до цієї країни українського миротворчого контингенту, Верховна Рада керувалася не комерційними принципами. Водночас, за його словами, Київ усе ще «розраховує на участь (у відбудові Іраку. — «ГУ») — хоча б для того, щоб покрити витрати на утримання нашого контингенту».