Ранкове засідання 14 жовтня
Відповіді на це запитання парламентарії шукали на дні уряду, присвяченому стану дотримання вимог законодавства та його вдосконалення, забезпечення розвитку спорту вищих досягнень та підготовки національних збірних команд до літніх XXVІІІ Олімпійських та XІІ Параолімпійських ігор 2004 року. Стан наших олімпійських видів спорту найліпше характеризують цифри, які навела співдоповідач від профільного парламентського комітету Катерина Самойлик: з почесного 9-го місця на Олімпіаді в Атланті Україна скотилася до ганебного 21-го у Сіднеї.
У своїй, за оцінкою депутатів, розгромній співдоповіді Катерина Самойлик била у дзвони з приводу вкрай незадовільної підготовки наших атлетів. Згадала про те, що за роки незалежності не побудовано жодної олімпійської бази, а наявні недофінансовуються. Наші олімпійці змушені тренуватися на закордонних базах, інвестуючи тим самим економіку інших держав. Згадала вона і про науково-діагностичну базу наших спортсменів, де обладнання 20-річної давнини. І про те, що 50 відсотків дитячих, юнацьких спортивних шкіл належать спорттовариствам, котрі й самі ледь животіють у фінансовому плані. Одне слово, представниця профільного парламентського комітету вважає нерозумною державну політику в підготовці наших спортсменів і застерегла, що коли терміново не вжити заходів, то наші результати на Олімпіаді в Афінах будуть адекватні внеску держави.
Загалом такою самою була оцінка внеску держави переважною більшістю депутатів, які взяли участь в обговоренні. Один з них нагадав слова Жванецького, що з держави втікають не лише «мізки», а й «м’язи», якщо в останніх є мізки.
На відміну від парламентаріїв, основна доповідь голови Державного комітету з питань фізичної культури та спорту Миколи Костенка видалася заспокійливою. Він назвав стартові умови наших олімпійців приблизно однаковими, кращими — у плавців, фехтувальників, представників греко-римської боротьби, гімнастів і важкоатлетів. Зауважив, що втратили позиції веслувальники, боксери та представники деяких інших видів спорту. Загалом, за даними доповідача, наші чиновники від спорту планують здобути на Олімпіаді в Афінах 24 медалі проти 23 у Сіднеї. Мало це чи багато можна зрозуміти із наведеної одним парламентарієм цифри. Він підрахував, що під час московської Олімпіади 1980 року представники України завоювали 41 олімпійську медаль.
На початку засідання парламентарії внесли корективи до календарного плану засідань нинішньої сесії ВР. У двері стукають вкрай актуальні проблеми. Зокрема, ситуація, що склалася довкола нахабного будівництва росіянами дамби у Керченській протоці, а також вибухова (у прямому розумінні цього слова) ситуація в Артемівську Донецької області. Щоправда, підходи депутатів до порядку розгляду цих питань розійшлися. Лідер комуністів Петро Симоненко пропонував заслухати інформацію про конфлікт з росіянами урядовців, мовляв, нехай спершу визначиться Президент і виконавча влада. А ось Анатолій Матвієнко, Степан Хмара (БЮТ) вважають, що питання територіальної цілісності держави — це прерогатива Верховної Ради, тому питання треба розглядати за участю найвищих наших керівників саме в сесійній залі. Олександр Мороз (СПУ) «копнув» ще глибше і заявив, що ситуація ускладнюється штучно, начебто з вулиці Банкової дано команду розправитися з урядом Віктора Януковича.
Парламентарії підтримали також пропозицію погоджувальної ради керівників депутатських груп і фракцій з приводу перенесення на наступний четвер питання розгляду бюджету-2004. Головуючий на засіданні Володимир Литвин припустив, що це питання наступного четверга забере цілий день роботи депутатів.