Подальший розвиток економіки нашої держави значною мірою залежить від розмірів іноземних інвестицій, спрямованих у найперспективніші галузі промисловості. А надходження цих інвестицій можливе лише за умови прозорості бізнесу та захищеності внутрішнього ринку від неякісної конкуренції з боку іноземних виробників.

Показовим у цьому є розвиток однієї з основних галузей деревообробної промисловості — плитної. Упродовж двох останніх років в деревообробну галузь України почали вкладати солідні іноземні інвестиції. Так, починаючи з 2001 року, з’явилися підприємства з іноземним капіталом «КроноЛьвів», «Свиспан Лімітед», «ЛК Інтерплит Надвірна», «КроноОсмолода». Надходження у плитну галузь інвестицій було обумовлено потребами часу в оновленні виробничих потужностей, збільшенні обсягів випуску продукції.

Завдяки привнесеному досвіду та потужному інвестуванню за короткий проміжок часу згадані підприємства налагодили випуск продукції, що не поступається за якістю імпортній. Уперше український споживач почав віддавати перевагу вітчизняній плиті. Однак ось уже протягом шести місяців відбуваються процеси, які докорінно можуть загальмувати подальший розвиток української плитної галузі.

Ідеться про посилення демпінгу з боку іноземних виробників ДСП. Як свідчать статистичні дані, з 2001 року обсяг імпортних поставок ламінованих плит зростає при постійному зниженні ціни, що викликає велике занепокоєння вітчизняних виробників. Так, якщо в березні 2003 року імпортну ламіновану плиту завозили на територію України за ціною 2,16 дол. США (без ПДВ) за квадратний метр, у липні — 1,89 дол. США (без ПДВ), то вже у вересні — по 1,43 дол. США (без ПДВ). І це все за того, що звичайна ринкова ціна як в Україні, так і в країнах-виробниках на таку продукцію становить 3,5 дол. США (без ПДВ) за квадратний метр.

Такий наплив імпортної продукції за ціною, що в декілька разів менша від ціни на внутрішньому ринку країни-імпортера, називається демпінгом. Явище демпінгу в даному разі беззаперечне — відпускні ціни закордонних заводів-виробників більш як удвічі нижчі від цін і на внутрішньому ринку України, і на ринках країн-виробників. Про факт демпінгу з боку іноземних виробників відомо вже давно. Про цю ситуацію знають і державні органи України. Зрозуміло, що такий потужний тиск демпінгового імпорту ламінованої ДСП на внутрішній ринок України не може не позначатися на становищі національного товаровиробника.

— Відсутність захисту вітчизняного виробника від демпінгового тиску закордонних виробників серйозно стримуватиме інвестиційну активність у галузі, — сказав генеральний менеджер компанії «Свиспан Лімітед» Штефан Гермут. Цю думку поділяє більшість вітчизняних виробників плитної галузі.

Показово, що Росія активно захищає свого виробника від неякісної конкуренції, чим приваблює великих іноземних інвесторів — відомі європейські концерни спрямовують сотні мільйонів доларів на будівництво нових сучасних потужних заводів з виробництва ДСП.

Україна — молода держава, економіка якої стрімко розвивається. Постійне зростання життєвого рівня і підвищення купівельної спроможності населення позитивно впливає на розвиток споживчого ринку, тому вкрай потрібно захищати вітчизняного виробника, що зробить інвестиційний клімат привабливішим для інвестицій, а отже, для економічного розвитку держави в цілому.

Від незахищеності внутрішнього ринку втрачає не лише виробник, а й сама держава, оскільки держбюджет щороку недоотримує сотні мільйонів доларів США. Тому природно, що низка українських виробників для захисту своїх інтересів ініціює антидемпінгове розслідування щодо демпінгового імпорту ДСП ламінованої в Україну.

Хотілося б вірити, що Міністерство економіки та європейської інтеграції, Мінпромполітики, Державна митна служба не на папері, а на ділі подбають про захист ринку та товаровиробників від неякісної конкуренції. Гарантування такого захисту стало б надійним підґрунтям для поліпшення інвестиційного клімату, що, в свою чергу, дасть змогу забезпечити глобальне зростання галузі й сприятиме якнайшвидшій інтеграції нашої держави у світову економіку.