23  сім’ї кам’янчан отримали тимчасове житло в гуртожитку заводу імені Петровського «Мотор» замість знесених їхніх осель. Людям видали письмові зобов’язання: на цьому місці виросте багатоповерхівка і всі матимуть в ній квартири.

У гуртожитку переселенці жили... 13 років, а новобудову заселили інші. Відстояти порушені права в суді вдалося з допомогою громадської приймальні, і сьогодні завод має компенсувати вартість неотриманого житла.

Про це нині дбають відомі на Хмельниччині громадська приймальня та «гаряча лінія». Разом вони — регіональний офіс всеукраїнської програми «Партнерство за прозоре суспільство» (фінансується Агентством США з міжнародного розвитку). А опікуються дві громадські організації — Хмельницький обласний осередок Комітету виборців України (КВУ) та Суспільна служба Кам’янця-Подільського. Приміщення на вулиці Лесі Українки, 38 допомогла обладнати міська рада, яка прагне відкритості, бореться з корупцією і є партнером проекту. Планує вона налагодити і чергування керівників міста в офісі...

— Щомісяця кількість відвідувачів зростає, усього підготовлено 160 звернень у різні інстанції. Надано понад 270 консультацій, — каже помічниця юриста Любов Савліва. — Найбільше скарг надійшло на неправомірні дії посадових осіб виконавчої влади. У списку порушників прав людини і правоохоронні органи.

У кого достатньо нервів, здоров’я та знань — той продовжує відстоювати права у вищих судових інстанціях, інші — опускають руки. Тому незалежна приймальня залишається їх останньою надією.

— Нині в судах знаходиться 22 справи, — каже юрист Іван Мельник. — Три місяці нашої діяльності дають підстави зробити висновок: на звернення і запити приймальні активніше і вчасно реагують органи вищого рангу. А місцеві посадовці, очевидно, вважають принизливим надавати інформацію громадській організації, запити розглядають неоперативно, їх відповіді носять формальний характер.

Мешканка міста Галина Савчук, приміром, не могла упродовж року отримати компенсаційні виплати за роботу в Німеччині, бо працівники управління праці й соціального захисту її... не знайшли. Два роки бездіяла районна виконавча служба, не виконуючи рішення Кам’янець-Подільського райсуду щодо стягнення коштів на користь мешканця Волочиська Івана Матусяка... Пенсіонер Володимир Шафорост не міг добитися від житлово-експлуатаційних органів ремонту житла, а Марія Топункова — розв’язання земельного питання...

Це тільки частка справ, вирішених з допомогою антикорупційної «прозорої» приймальні.

Її юристи сприяють, зокрема, і популяризації «Голосу України» в Кам’янці-Подільському та регіоні.

Скажімо, до приймальні звернулося 60 громадян, які були проти реформування 170-річної школи № 1. Спільні дії громади та правника дали позитивний результат: неправомірне рішення міської ради скасовано. Захист порушених прав читачів «ГУ», до речі, безкоштовний.

— За перший місяць роботи у кишенях громадян залишилося щонайменше 3510 гривень заощаджених коштів, —констатує юрист «гарячої лінії» Марія Шабага.

Серед тих, кому допомогли, — майже сотня передплатників «Голосу України».

— Юридичні послуги недешеві, — каже двірник шляхової дільниці Людмила Кушнір. — Мені траплялися адвокати, які брали гроші, а захищати не поспішали. У цій же «прозорій» приймальні моя двадцятирічна проблема почала нарешті розв’язуватися.

До речі, фермер із Довжка Анатолій Яснило став передплатником газети, коли дізнався про спільну працю «прозорої» приймальні з корпунктом парламентського видання.

 

Кам’янець-Подільський

Хмельницької області.