Днями у Деснянському районі Києва сталася ДТП, одним з учасників якої був автомобіль ДАІ. Винуватець аварії — «Фіат», який рухався в межах міста зі швидкістю 120 км на годину, що вдвічі перевищувала допустиму Правилами дорожнього руху. Саме на цій швидкості іномарка наздогнала міліцейські «Жигулі».
Медики, що прибули на місце пригоди, відзначали: життя співробітників ДАІ врятувало лише диво, вони навіть не отримали серйозних травм. Гальмовий шлях на дорозі становив 25 метрів. За словами обурених свідків зіткнення, «Фіат» брав участь в імпровізованих гонках ще з трьома іномарками, і в цей момент на його шляху з’явився автомобіль ДПС ДАІ. Через велику швидкість водій іномарки не впорався з керуванням, що в кінцевому підсумку і стало причиною зіткнення.
ДТП, під час яких одержують каліцтва чи гинуть працівники дорожньо-патрульної служби, — пригоди надзвичайні. За кожним випадком проводиться службове розслідування, вживаються відповідні адмінзаходи.
...У той нещасливий день у Вінницькій області тривала спецоперація під умовною назвою «Буран» — шукали викрадений напередодні ВАЗ-2109. На об’їзну дорогу в район аеропорту «Гавришівка» виїхав наряд, у складі якого був капітан міліції Леонід Вільчинський. Він разом зі своїм колегою вибірково зупиняв автотранспорт, уточнюючи у водіїв, чи не зустрічалися їм зазначені в орієнтуванні «Жигулі».
Близько 18-ї години поруч із зупиненою працівниками Державтоінспекції на 375-му кілометрі автодороги Львів—Кіровоград—Знам’янка вантажівкою порівнявся «Мерседес-бенц», за кермом якого був Михайло З., котрий їхав із родичами.
Розповідає начальник відділення ДАІ УМВС України в Вінницькій області, полковник міліції Василь ПолІщук:
— Водій відвернувся на якусь частку секунди, і це обернулося страшною трагедією — іномарка збила Леоніда. Наш співробітник дістав серйозні травми. Коли приїхала «швидка», він ще був живий... Лікарі зробили все від них залежне, але, на превеликий жаль, врятувати життя Леонідові не вдалося. Його, чесного, порядного, добре знаючого свою справу професіонала, проводжали в останню путь з усіма міліцейськими почестями. Овдовіла дружина, трирічний син Сашко залишився без батька...
За останні п’ять років це вже другий випадок трагічної загибелі інспекторів ДПС Вінниччини. У 1998-му в ДТП смертельні поранення дістали двоє співробітників місцевої Державтоінспекції.
Не минуло й двох тижнів після трагічної загибелі Леоніда Вільчинського, як у Чернівецькій області водій Степан Мангира під час виїзду з другорядної дороги на Т-подібному перехресті грубо порушив ПДР. Ціна злочинної недбалості — смерть під колесами МАЗа інспектора дорожньо-патрульної служби 2-го взводу окремого батальйону ДПС ДАІ Дмитра Кушніра. Через кілька днів йому виповнилося б 29 років. Сиротами залишилося троє малолітніх дітей...
На робочому місці обірвалося і життя прапорщика міліції Сергія Рябого, інспектора ДПС 2-го батальйону полку ДАІ ГУ МВС України в Києві. Під час контролю за дорожнім рухом Сергій звернув увагу на автомобіль ВАЗ, що мчав на величезній швидкості по третій смузі вулицею Академіка Заболотного з боку Пирогового в напрямку Одеської площі. С. Рябий подав жезлом знак водієві-порушникові зупинитися. А в цей час у цьому ж напрямку в другому ряду їхав КамАЗ із причепом під керуванням Вадима Скоропада, водія автотранспортного підприємства «Укравтотранс», він різко загальмував і, уникаючи зіткнення з ВАЗ-2110, узяв різко праворуч і вчинив наїзд на інспектора ДАІ. Шансів залишитися в живих у Сергія не було.
Змальовані вище трагічні випадки, що призвели до непоправних наслідків, ще і ще раз зобов’язують нас замислитися над дотриманням елементарних правил дорожнього руху.