Становлення дієвої судової системи у державі покликане виступити гарантом захисту прав і свобод її громадян. Відсутність належного організаційного забезпечення діяльності судів з боку держави перешкоджає виконанню функцій правосуддя. Проблеми забезпечення незалежності третьої гілки влади України обговорювали під час засідання «круглого столу» на тему «Забезпечення незалежності судової влади у сфері фінансування судів України: законодавство та практика», що проводилося спільними зусиллями Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та Міжнародного фонду «Відродження» минулого тижня в Києві. У робочій зустрічі взяли участь голова Комітету ВР України з питань правової політики В. Онопенко, Голова Верховного Суду України В. Маляренко, голова Вищого Господарського суду України Д. Притика та інші представники судової системи України.
Під час засідання обговорювався проект закону України «Про тимчасовий порядок фінансування судової влади в Україні». Мета законопроекту — загострити увагу на незадовільному фінансуванні судів України. Законопроект має тимчасовий характер, оскільки його дія запланована лише на 10 років та передбачає збільшення фінансування судової влади на 8 % щорічно.
На засіданні детально порушувалися питання щодо збільшення фінансування органів судової влади, впливу казначейської системи на отримання судами виділених коштів, а також — прозорості та цільового використання призначених бюджетом асигнувань. Зокрема, вказувалося на нерівність фінансування судів різних ланок, на доцільність проведення тендерних процедур, що необхідні для забезпечення прозорості та ефективного використання бюджетних коштів, та на необхідність внесення змін до Бюджетного кодексу України. Учасники «круглого столу» внесли пропозицію про розподіл бюджетних коштів, що призначені для фінансування судової системи, на кожен суд окремо, та вказали на ряд протиріч, які потребують детального вивчення й аналізу.