Я к здійснюється державна реєстрація фермерського господарства?
Кирило КУЦИК.
Ічнянський район
Чернігівської області.
 
Відповідно до ст. 8 Закону України «Про фермерське господарство», після одержання державного акта на право власності на земельну ділянку або оформлення договору оренди земельної ділянки фермерське господарство підлягає державній реєстрації, яка здійснюється у виконавчому комітеті міської, районної в місті ради або в районній державній адміністрації за місцем проживання особи чи місцезнаходженням земельної ділянки. Для цього голові фермерського господарства або уповноваженій ним особі особисто або поштою (рекомендованим листом) необхідно подати засновницькі документи (установчий договір про створення фермерського господарства та статут фермерського господарства); реєстраційну картку, яка водночас є заявою про державну реєстрацію фермерського господарства; копію документа, що засвідчує наявність у громадянина на праві власності чи оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення, та квитанцію про внесення плати за державну реєстрацію фермерського господарства. Підписи громадян на установчих документах про створення фермерського господарства обов’язково посвідчуються нотаріусом.
Реєстрація проводиться, за наявності всіх необхідних документів, протягом п’яти робочих днів. За цей час вносяться дані з реєстраційної картки до Реєстру суб’єктів підприємницької діяльності та видається свідоцтво про державну реєстрацію фермерського господарства, яке, разом з копією документа, що підтверджує взяття його на облік у державному податковому органі, є підставою для відкриття рахунків у будь-яких банках України.
Для одержання дозволу на виготовлення печаток і штампів необхідно подати до органу внутрішніх справ копію свідоцтва про державну реєстрацію та два примірники зразків печаток і штампів, а також квитанцію про внесення плати за видачу такого дозволу.