Але від ідей приватизації української електроенергетичної галузі не відмовляється
У Москві відбулося чергове засідання Електроенергетичної ради СНД, головою якої є глава РАТ ЄЕС РФ Анатолій Чубайс. Україну на раді представляв заступник міністра палива й енергетики України Олександр Светелик. Рада, за словами її учасників, була надзвичайна.
— Ми вели мову про надійність роботи наших енергосистем, вдосконалення нашого спільного ринку, правил його роботи, — заявив в інтерв’ю «ГУ» Анатолій Чубайс. — Наші електроенергосистеми працюють синхронно і паралельно. Такої інтеграції немає в жодній галузі. Що стосується планів, то незабаром відбудеться міжнародна конференція «Ринок електроенергії від Лісабона до Владивостока». Цю назву запропонували наші європейські колеги. Об’єднання енергосистем Європи і країн СНД пройшло політичну стадію, і ми переходимо до техніко-економічного обґрунтування.
— В Україні з насторогою сприйняли вашу заяву про «російську ліберальну імперію».
— Суть мого висловлювання про «ліберальну імперію» зводиться до дуже простого гасла: «Росія повинна бути сильною!». Я абсолютно переконаний в тому, що це може і повинно стати реальною місією нашої країни. Відходити від цього, ховатися, зокрема і в наших взаєминах з Україною, означає лукавити, будувати наші взаємини на хибній базі. Водночас, якщо мені хтось намагається приписати прагнення ввести танки і захопити чужі території, то це несерйозно. Знаю аксіому: до сильного тягнуться. Ми маємо намір розвивати бізнес. Що таке прихід нашого бізнесу в Україну? Це означає перемогу України в отриманні інвестицій. Це вигідно обом країнам.
— РАТ ЄЕС братиме участь у приватизації в Україні?
— Такі ідеї є. Припускаю, що ми проведемо відповідні переговори з українським урядом на цю тему.
У заступника міністра палива й енергетики України Олександра Светелика «ГУ» поцікавився враженням від дискусій у Москві, а також тим, чи є загроза повторення взимку віялових відключень в Україні?
— Я сьогодні дивився із заздрістю на своїх колег з Азербайджану, — сказав Олександр Светелик. — Їх електроенергетичну галузь кредитував уряд. Ми в Україні все, що заробляємо, витрачаємо на закупівлю газу, вугілля, мазуту, погашаємо борги у зарплаті. Головна проблема сьогодні — зробити запаси на зиму. Зазвичай ми беремо кредити. Що стосується відключень, то підкреслю: багато енергетиків забобонні і я зарікатися не хочу. Ми давно відійшли від віялових відключень, і сьогодні глобальних відключень районів, областей країни немає. Сьогодні ми сконцентрували всі свої зусилля на вибиванні грошей у тих, хто не платить. Якби в нас в Україні платили ті, хто споживає електроенергію, і розраховувалися з боргами, то, безумовно, у нас не було б проблем. Ми залежимо від імпортних енергоресурсів. Навіть у Росії дуже дорого виробляти електроенергію, спалюючи газ. Я взагалі сьогодні мовчав, тому що ми купуємо газ за світовими цінами.
 
Москва.