Центральна виборча комісія спільно з урядом провела першу Всеукраїнську нараду з питань підвищення правової культури під час підготовки та проведення виборчих кампаній і референдумів.

В організації та проведенні виборчих кампаній в Україні бере участь близько мільйона українських громадян, працюючи у виборчих комісіях, довіреними особами від кандидатів та політичних партій, офіційними спостерігачами на виборчих дільницях тощо. Як наголосив голова Центральної виборчої комісії Михайло Рябець, від професіоналізму цих людей залежить забезпечення демократичних, чесних виборів, вільне волевиявлення громадян і взагалі визнання виборів такими, що відбулися. Водночас більшість людей, безпосередньо задіяних у виборчому процесі, не має відповідного досвіду роботи, слабко орієнтується у виборчому законодавстві, хоча за його порушення вже передбачено кримінальну відповідальність. Саме тому, вважає голова ЦВК, питання про підвищення правової культури громадян під час проведення виборів та референдумів набуває особливої актуальності й гостроти.

Ще 8 грудня 2000 року з ініціативи ЦВК указом Президента України було затверджено Концепцію підвищення правової культури учасників виборчого процесу та референдумів в Україні, затверджено урядом заходи щодо реалізації цієї концепції, а в Центрвиборчкомі — створено координаційну раду. Концепція передбачає низку заходів виховного, інформаційного, роз’яснювального та консультативного характеру для всіх учасників виборчого процесу. Однак, як відзначалося на нараді, під час виборчих перегонів правова культура ще помітно шкутильгає. Михайло Рябець, зокрема, запропонував передбачити у законодавстві, щоб до складу виборчих комісій включали лише тих осіб, які пройшли короткотермінове спеціальне навчання з організації та проведення виборів та референдумів. Такі навчання, на думку голови ЦВК, можна проводити у центрах підвищення кваліфікації та при місцевих органах влади. Центрвиборчком також пропонує запровадити вивчення вітчизняного виборчого законодавства у навчальних закладах України, більше випускати методичних та консультативних видань про вибори.