Це було перше питання, винесене на погоджувальну раду, яку проводив Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Пропозиція перенести обговорення головного фінансового документа, який за Регламентом має бути розглянутий у першому читанні 16 жовтня, пояснив голова Комітету з питань бюджету Петро Порошенко, викликана двома причинами: до комітету надійшло 2800 пропозицій від народних депутатів, депутатських фракцій і груп та численних організацій, установ, громадян, вивчення яких потребує додаткового часу.
Друга, не менш важлива, причина та, що на першочерговому розгляді у Верховній Раді залишилося кілька важливих законопроектів, котрі впливають на бюджетний процес.
З пропозицією перенести обговорення проекту держбюджету-2004 погодився і Перший віце-прем’єр, Міністр фінансів Микола Азаров, запрошений на погоджувальну раду. Він сказав, що це — спільна думка уряду і парламентаріїв профільного комітету, оскільки йдеться про врахування всіх податкових змін, внесених до законодавства Верховною Радою. Разом з тим Петро Порошенко запевнив, що перенесення строків обговорення проекту держбюджету-2004 не вплине на подальшу роботу над ним, що її має бути завершено вчасно, згідно з Регламентом.
А загалом нинішній пленарний тиждень розпочне свою роботу з днів уряду. Якщо раніше співпраця з парламентом на таких днях обмежувалася, як правило, одним питанням, то цього вівторка у порядку денному їх буде аж три. Урядовці, зокрема, поінформують: як тривають справи з підготовкою національних збірних команд до літніх XXVІІІ Олімпійських ігор та XІІ Параолімпійських ігор в Афінах; як дотримується законодавство з надрокористування та як господарства підготовлені до роботи в осінньо-зимовий період.
Як і було обіцяно на минулому пленарному тижні, після дня уряду першим питанням парламентарії розглянуть проект закону «Про вибори народних депутатів України».
Загалом, сказав Голова Верховної Ради Володимир Литвин, до розкладу засідань ВР на 14—17 жовтня включено 124 законопроекти, серед них — два невідкладні, внесені Президентом, зокрема — проект закону про внесення змін до Закону України «Про фіксований сільськогосподарський податок» (щодо відшкодування пільгових пенсій), та 11 законопроектів, внесених урядом для розгляду як першочергові.
У четвер на голосування запропоновано понад 60 обговорених проектів законів. У зв’язку з цим, зазначив Володимир Литвин, він проситиме сесію працювати у четвер доти, доки не будуть прийняті рішення з усіх документів. Наступний тиждень, 20—24 жовтня, народні депутати працюватимуть у комітетах і фракціях. А в середу відбудуться парламентські слухання «Українсько-російські відносини: сучасний стан та перспективи».
Голова Верховної Ради Володимир Литвин на прес-конференції торкнувся багатьох внутрішніх та міжнародних проблем в Україні. Розповідь про прес-конференцію буде опубліковано в наступному номері газети «Голос України».