Сьогодні в Києві завершується перша сесія Парламентської асамблеї України та Республіки Польща. Її головною темою став подальший розвиток україно-польських відносин у контексті розширення ЄС у 2004 році.
Як зазначив на відкритті сесії Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, у парламенті започатковують якісно нову структуру, яка логічно завершить, вибудує систему україно-польських контактів на міжпарламентському рівні. Він назвав міжпарламентську асамблею «унікальною інституцією», перед якою стоять масштабні і амбітні завдання, передовсім у реалізації євроінтеграційних прагнень двох країн. «Ми маємо зробити все, щоб кордони ЄС не розділяли наші народи», — наголосив Володимир Литвин.
Володимир Литвин висловив переконання, що парламентарії також «підштовхуватимуть» уряди до більш швидкої й ефективної реалізації спільних економічних проектів, зокрема євразійського нафтотранспортного коридору Одеса—Броди—Плоцьк—Гданськ. Голова ВР упевнений, що «альтернативи розвитку стратегічних відносин України і Польщі в контексті розбудови спільного європейського дому немає».
Маршал Сейму Республіки Польща Марек Боровський, у свою чергу, зазначив: щойно Польща увійде до Євросоюзу, розпочнеться новий етап двосторонніх стосунків. «Поляки дуже зацікавлені, щоб ці добросусідські відносини були довгостроковими і стали імпульсом для того, щоб Україна також увійшла до західних структур», — підкреслив він.
Маршал завірив, що Польща і надалі «буде добрим адвокатом» для України в реалізації її євроатлантичних прагнень, і наголосив, що польський уряд підготував концепцію східної політики Західної Європи. Це, на його думку, змінило уявлення про Україну в багатьох європейських столицях. Двері в ЄС мають бути відчиненими, зауважив М. Боровський. Він високо оцінив співпрацю Києва та Варшави в антитерористичній коаліції. Марек Боровський також нагадав, що в липні минулого року парламенти двох країн «склали іспит» з політичної мужності та відповідальності — ухвалили спільну заяву щодо Волинських подій. Він висловив сподівання на подальшу плідну співпрацю в рамках міжпарламентської асамблеї.
Новостворена асамблея має сприяти не лише розвитку міжпарламентських зв’язків, а й здійсненню моніторингу стану двосторонніх відносин, створенню сприятливих законодавчих умов для поглиблення співробітництва, виробленню спільних підходів до адаптації національних законодавств до нормативних актів Євросоюзу, а також зміцненню міжпарламентської взаємодії на міжнародній арені.
Співголовою української частини асамблеї є заступник Голови ВР Олександр Зінченко, польської — заступник голови маршала Сенату Іоланта Данеляк.