Луганські правоохоронці припинили діяльність ще однієї нелегальної міні-шахти з видобутку вугілля. Цього разу в Перевальському районі. Незаконний видобуток палива було організовано одним приватним підприємцем з Алчевська, який за рік розгорнув своє виробництво і технічно його оснастив. Працівники міліції затримали на місці п’ять бульдозерів, чотири екскаватори, кілька автомобілів для перевезення вугілля і понад дві тисячі тонн чорного палива, для перевезення якого знадобилося б майже 40 залізничних вагонів.
Свій початок нелегальний видобуток вугілля в Луганській області бере з 1998 року, коли становище шахтарів регіону було особливо скрутним. Щоб якось прогодувати свої сім’ї й обігріти житла, гірники копали «нори» у тих місцях, де вугілля виходило на поверхню, і за допомогою дідівського обушка добували паливо. Такі поклади непридатні для промислових розробок і вважаються неврахованими державою. Ось цим населення і користалося. Масового характеру такі несанкціоновані розробки набули з листопада 2001 року, коли сформувався ринок збуту. Але трохи пізніше уряд побачив, нарешті, необхідність упорядкувати незаконний видобуток вугілля, зробивши його легальним. У тому самому Перевальському районі, до речі, ліцензії на користування надрами і дозвіл на будівництво нетипових шахт одержали шість із восьми підприємців.
— Однак це не свідчить про те, що вуглевидобутком сьогодні займаються тільки законні розробники, — коментує начальник Перевальського райвідділу міліції Володимир Куниця. — За минулий період 2003 року задокументовано 33 незаконні розробки, по яких порушено 14 кримінальних справ. Співробітникам міліції часом важко знайти такі «копальні». Територія району велика, і для того, щоб побачити розробку, потрібно ледве не на вертольоті облетіти район. Але ми тісно співробітничаємо з головами місцевих рад. Підприємства, які мають ліцензію, поки що ведуть роботу правильно: підводять дороги, електроенергію, намагаються забезпечити техніку безпеки робітників. Люди на таких приватних шахтах працюють лише вдень і тільки по шість годин. Хоча, зізнатися, і тут допускають правові порушення. Наприклад, не завжди законно орендують техніку, дуже сумнівні прибутки і сплата податків. До розряду порушень закону відноситься і найм робітників. По-перше, важко контролювати їхню кількість, по-друге, умови праці. Вони бувають просто нелюдськими. За пекельну працю, ризикуючи життям, шахтарі одержують копійки.
За офіційними даними, у 1999 році на нелегальному виробництві вугілля загинули вісім осіб, торік — двоє. Неофіційна статистика ще сумніша.
 
Луганська область.