Перша сесія Парламентської асамблеї України та Республіки Польща, на якій, крім установчих документів, буде розглянуто питання розвитку українсько-польських відносин після розширення Європейського союзу в 2004 році, відбудеться в Києві 12—14 жовтня 2003 року. На її урочистому відкритті 13 жовтня виступлять Голова Верховної Ради України Володимир Литвин і Маршалок Сейму Республіки Польща Марек Боровський.
За словами керівника української частини Парламентської асамблеї Олександра Зінченка, асамблея створюється для уникнення нових ліній поділу в Європі, створення сучасних інструментів міжнародної співпраці і законодавчого забезпечення цієї співпраці. На його думку, законодавство має не фіксувати ситуацію, що склалася, а давати можливість дивитися в майбутнє, мати не стримувальний, а креативний характер.
9 жовтня в рамках підготовки першої (установчої) сесії Парламентської асамблеї України та Республіки Польща відбулося робоче засідання української частини асамблеї. Головував заступник Голови Верховної Ради України Олександр Зінченко.
Зважаючи на роль, яку створювана інституція може відіграти в майбутньому України і Польщі, а також значущість винесеної на обговорення теми, українські парламентарії, на думку О. Зінченка, мають особливо ретельно підготуватися до даного заходу. Зокрема, потрібно чітко визначитися з позицією української сторони з усіх проблем, які може порушити польська сторона.
Під час засідання було розглянуто теми, які народні депутати можуть додатково запропонувати польській стороні для обговорення на першій чи наступних сесіях. Однією з найцікавіших та найважливіших, на думку О. Зінченка, є тема транскордонного співробітництва України та Польщі.
Учасники засідання обговорили також організаційні заходи, пов’язані з підготовкою і проведенням установчої сесії Парламентської асамблеї України та Республіки Польща.