У рамках проведення року Росії в Україні представники Посольства Російської Федерації та уряду Москви передали Чернігівській єпархії два кіоти з іконами святого Сергія Радонезького. (Відлюдник і чудотворець, навколо якого світився ореол вогню, прославився благословенням князя Дмитра Донського на битву з ханом Мамаєм). Ікони у красивому обрамленні встановили у Свято-Троїцькому кафедральному соборі, збудованому в Чернігові на кошти Івана Мазепи у 1695 році, та у церкві села Вишеньки Коропського району. В церемонії освячення кіотів брав участь і народний депутат України Олег Петров, завдяки якому й відбулася ця акція.
Як повідомив перший заступник керівника департаменту міжнародних зв’язків уряду Москви Станіслав Долгошлюбов, вартість дерев’яних кіотів, оздоблених різьбою, — понад 50 тисяч гривень. Ще сім таких святинь, які виготовили майстри та іконописці Загорська, буде встановлено в Харкові, Києві, Білій Церкві та Севаcтополі. За словами Станіслава Долгошлюбова, «духовна» програма уряду Москви, якою передбачено ще оздоровлення дітей та виділення підручників для українських шкіл, розрахована до 2005 року.
— Дарунок уряду Москви засвідчує, що у наших державах є духовні цінності, які нас зближують, а не роз’єднують, — зазначив Олег Петров. — І ці божественні зерна, які ми сіємо на ниву православ’я і духовності, мають постійно нагадувати нам про вічні слова Олеся Гончара: «Бережіть собори душ ваших!».
Проте саме в цьому мають бути зацікавлені всі, зокрема і найвищі керівники держави. Бо, скажімо, Свято-Успенська церква у Вишеньках, в архітектурі якої поєдналися риси не лише українського та італійського бароко, а й східні мотиви, вже давно потребує ремонту, як, до речі, і унікальний палац, побудований біля храму наприкінці XVІІІ століття фельдмаршалом Петром Рум’янцевим-Задунайським для Катерини. І народному депутату поки що доводиться відроджувати ці святині самотужки і зацікавлювати інвесторів.
Сергій ПАВЛЕНКО, Наталя ЯРЕМЕНКО.

Чернігівська область.