Чудовий винахід «науковців» з вулиці Банкової — «темники», як з’ясувалося, прославили нашу державу не тільки в Європі, а й по той бік Атлантичного океану. Під час робочого сніданку українського Прем’єр-міністра з журналістами провідних мас-медіа США з’явилася «гостра закуска»: американські колеги поцікавилися в гостя, чи знає він сам про існування на його Батьківщині таємних циркулярів: що, кого і як висвітлювати? І як ставиться до «унормованої свободи слова»? Треба віддати належне, Віктор Янукович не став робити з цього винаходу державної таємниці і навіть поділився рецептом, як боротися із замаскованою цензурою: «Щоб цього не було, боротьбу з «темниками» повинні вести самі журналісти».

Мудрий рецепт, але не панацея від напасті. Якщо В’ячеслав Піховшек, скажімо, заявляє, що він особисто ніколи жодних «темників» не одержував (і в цьому ми щоразу переконуємося з його передач!), то як він боротиметься з тим, чого навіть крізь окуляри не видно? А хіба тільки він «не одержував»? Запитайте у Дмитра Корчинського: він вам не тільки «війну у натовпі» — поєдинок-протест влаштує.

На жаль, не допоможе щира прем’єрська порада: якщо «гонорар» масштабніший за професіональний обов’язок, з «темниками» не борються — їх слухняно виконують. Єдина втіха, що сам пан Янукович «категорично проти будь-яких обмежень у правах і кандидатів у президенти, і журналістів». І взагалі, він «перший, хто в цьому зацікавлений і хто буде на цьому наполягати». І як приклад «наполегливості», запевнив журналістів, що після розслідування у «справі Гонгадзе» «буде забезпечено безпрецедентну відкритість».

Якщо зважити, що особа Януковича, за його ж зізнанням, обговорюється як кандидатура від «центристських політичних сил» на майбутніх президентських виборах і згадати пророцтво Миколи Томенка про ймовірне занесення цієї самої особи в «чорний список» АП, можна повірити: прем’єр — перший, хто боротиметься з обмеженнями прав журналістів. Але, очевидно, в майбутньому. Бо поки що з «безпрецедентною прозорістю» самого Януковича виникли проблеми: організатори зустрічі не допустили до нього представників «Української правди» — Інтернет-видання, яке, змушена нагадати, заснував Георгій Гонгадзе. Традиційне посилання на «брак місць» (метод, запозичений з інформаційної практики АП) перекрило всі шляхетні заяви про готовність підтримати правозахисний рух журналістів. Напевно, вітер з «регіонального напрямку» не принесе нам жаданих змін...

На ситуацію зі свободою слова цими днями звернув увагу громадськості і представник «НУ», новоприбулий член фракції Сергій Ратушняк. Підтримуючи багатьох колег, він замахнувся на найдорожче, що є в Першого національного — бюджетне фінансування. Замахнувся на тій підставі, що «журналісти Першого каналу дозволяють собі подачу спотвореної, сповненої цинізму і лицемірства інформації (ось до чого доводить нечитання «темників»! — Авт.), а також подають образливі й емоційні коментарі». Одне слово, в той час, як українські громадяни своїми податками сплачують за конституційне право на достовірну й неупереджену інформацію, наш «національний» перетворився на «кишенькову телекомпанію «головного кризовика» з АП.

Утім, Сергій Ратушняк не претендує на роль «душителя економічної свободи» УТ-1, він просто пропонує логічніший варіант: перекласти фінансування «першої кнопки» на ... СДПУ(о). І громадянам для кишені легше, і «лицарям троянди» на ще один канал важче. Іншими словами: якщо хочеш «замовляти музику», то й плати за неї сам.

...За останніми повідомленнями, в секретаріаті Уповноваженого ВР з прав людини створюється посада представника Омбудсмана з питань свободи слова та ЗМІ. Таку ініціативу Ніни Карпачової підтримали голова профільного комітету ВР Микола Томенко та голова НСЖУ Ігор Лубченко. Занепокоєні дедалі відчутнішим адміністративним тиском на журналістів, вони вирішили об’єднати зусилля в боротьбі за свободу слова в країні.