В Івано-Франківську, на площі Ринок, біля міської ратуші обвалилася частина триповерхового будинку. Бог милував: людських жертв нема. Але сім сімей втратили своє житло.

Як таке могло статися? Чи можна було цьому запобігти? Хто винен? Як уникнути таких катастроф у майбутньому? Відповіді на ці запитання має дати спеціально створена комісія, яка розслідує причини і наслідки катастрофи. Але вже сьогодні можна сказати, що навряд чи до того, що сталося, підходить вислів «як грім серед ясного неба». Бо «небо» давно вже віщувало грозу.

За словами одного з мешканців будинку Григорія Джоголика, цій споруді вже понад сто років. Зведена вона на цегляному фундаменті. З проханням зміцнити та й взагалі капітально відремонтувати сам будинок мешканці зверталися і до міськжитлоуправління, і до керівників міста. Є й висновок бюро технічної інвентаризації, зроблений на початку 60-х років минулого століття, що знос будинку становить 63 відсотки.

Тривалий час будинок вважається аварійним. Кілька років міські комунальники збиралися взятися за його ремонт, але руки до нього дійшли лише пару місяців тому. Поки виконували роботи, мали б відселити всіх мешканців. Та дві сім’ї проживали тут до останнього дня. Десь за тиждень до подій мешканців насторожило потріскування стін у їхніх квартирах. І, нарешті, одна з них завалилася. Подейкують, що здетонувало обвал будівництво нового об’єкта. Це поряд. До речі, зводять його на місці старої споруди, що теж завалилася. Так це чи ні, напевно можна буде стверджувати, лише коли комісія зробить офіційні висновки.

Тепер всі громи і блискавки летять у бік міськжитлоуправління.

— Якби воно своєчасно провело відновлювально-реставраційні роботи, цієї надзвичайної події не сталося б, — каже начальник управління з надзвичайних ситуацій облдержадміністрації Василь Яремчук. — Мерія міста мусить терміново обстежити всі історичні будівлі, бо немало з них перебувають не в кращому стані.

І справді, як стверджують архітектори, старих та аварійних будинків у центрі міста стає дедалі більше. За даними управління з надзвичайних ситуацій, нині ще 15 будинків у місті можуть завалитися у будь-який момент. Переважно це пам’ятки архітектури, які давно потребують ремонту і «тримаються на ногах» з останніх сил. Чим це може закінчитися, іванофранківці вже знають, бо в історії міста уже був випадок, коли внаслідок руйнації старого будинку загинула молода жінка. На певний час ця трагедія подіяла на міські служби. Та з часом все повернулося в звичні береги. І ось — нова НП. До честі міськради, вона не шукає собі виправдань.

— Треба було ще тоді, коли будинок визнали аварійним, брати міліцію, виводити людей з квартир і давати їм інше житло, — каже перший заступник міського голови Богдан Ониськів. — Та дочекалися, що ситуація стала критична.

Міська влада обіцяє постраждалим компенсувати матеріальні збитки, сума яких нині уточнюється. А після ремонту будинку всі родини повернути до їхніх осель.

А тим часом мешканці міста нарікають, що у влади не доходять руки до старих будівель, бо в неї голова крутиться від нових. І справді, таких шалених темпів і обсягів забудови і розбудови, які спостерігаються нині в Івано-Франківську, місто ще не знало, мабуть, за всю свою історію. На клаптики землі, які є між будинками, втискують дво- і чотириповерхові споруди — для майбутніх офісів, магазинів, ресторанів, житла.

Екскаватори нерідко так близько риють котловани до будинків, що мешканці жахаються, чи витримають такий підкоп їхні оселі. Центральними вулицями треба йти обережно: паркани, якими обгороджені місця забудов, нерідко витісняють людей на проїжджу частину. А самі будови зводяться з таким азартом і розмахом, що тріщать стіни сусідніх будинків. Скажімо, недавно через це довелося відселяти філію підстанції № 2 швидкої медичної допомоги, де рік тому було зроблено ремонт.

 

Івано-Франківськ.