Традиційно міський комітет профспілки державних установ міста Києва наприкінці та на початку року укладає угоди з кримськими оздоровницями для літнього відпочинку профспілчан та їхніх дітей. Давня співпраця зв’язує його з санаторієм «Кримське Примор’я», туристично-оздоровчим комплексом «Судак», дитячими оздоровницями «Салют», що в Євпаторії, та «Коктебель» — у Феодосії, «Лісний» та «Променистий» — на Київщині.
Це дає можливість придбати путівки майже удвічі дешевше, ніж у розпал сезону. Та навіть за таких умов не кожна сім’я, у якій троє дітей і більше, може дозволити собі за невисоку ціну купити путівку на оздоровлення. Міський комітет подбав про дітей з багатодітних та малозабезпечених сімей і надавав їм безплатні або 10-відсоткові путівки. Матеріальної допомоги на їх оздоровлення надав понад 530 тисяч гривень.
Колектив, який складається із семи штатних працівників, не обмежується лише офіційним переказуванням певної суми на ті чи ті потреби. Відомо, складно влітку купувати квитки у Кримському напрямку. Але ці проблеми міськком узяв на себе: придбання проїзних квитків до місця призначення і додому, супроводження дітей... Батькам залишається тільки привести дитину до місця збору.
— Така організація відправки дітей на відпочинок діє у нас давно, — каже керівник міського комітету профспілки державних установ Віталій Почтовий. — Звісно, це значно полегшує родинні турботи. І все-таки хочу зауважити, що батькам потрібно відповідальніше ставитися до відпочинку дітей у Криму. Можна зрозуміти їхнє бажання будьщо відправити своє чадо до моря. Але багато хто не бере до уваги те, що не кожній дитині підходить такий бажаний оздоровчий морський клімат. Так сталося, приміром, в одній з груп, що відпочивала минулого літа у Коктебелі. Захворів хлопчик, через неповну медичну інформацію про його стан здоров’я лікарі не відразу змогли встановити точний діагноз захворювання. Як результат — замість відпочинку дитина провела час у лікарні.
Питання оздоровлення членів профспілки та їхніх дітей систематично розглядаються на зборах профактиву, засіданнях Президії міськкому, профспілкових комітетів і постійних комісій з охорони здоров’я та соціального страхування, на нарадах за участю працівників дитячих оздоровниць. Робота з оздоровлення працівників є ефективнішою, коли плідно співпрацюють адміністрація і профспілка. Їх керівники знаходять можливість самостійно укладати угоди з оздоровницями на відпочинок працівників.
Записала Марія ДАВИДЕНКО.