Минулого навчального року у державному закладі з’явився приватний клас. Частина батьків першачків Чернігівського колегіуму не захотіла, щоб їхні діти навчалися у класі, де 37 учнів. Відтак виникло бажання платити за навчання — лише б відокремити їх від загалу. Але запротестувало управління освіти міськвиконкому. Уже після погоджень з високими інстанціями, фінансовими органами навчальний заклад отримав згоду на експериментальне новоутворення. Так виник додатковий 1-В клас. Цього року це вже 2-В. Але, незважаючи на бажання батьків, знову постало питання про злиття двох класів — 2-Б та 2-В.

— Здобуття середньої освіти в бюджетних навчальних закладах України згідно з чинним законодавством безкоштовне, — каже начальник управління освіти Чернігівської міськради Наталія Лещенко. — Ми дозволили колегіуму піти назустріч батькам, тепер треба думати про перспективу цього класу, в якому 16 учнів. Чи зможуть батьки і надалі оплачувати працю педагога?

Зазначимо: Чернігівський колегіум торік за надання платних послуг отримав майже 240 тисяч гривень!

— У моєму класі навчання безкоштовне до 13-ї години,— зауважує вчителька-класовод 2-Б Людмила Матвієнко. — А ось за післяобідні години батьки щомісяця платять 51 гривню. У цю суму входить оплата занять ритмікою, відвідання басейну, додаткові уроки англійської мови, психологічні години тощо. За це педагоги мають невелику доплату.

За словами заступника директора колегіуму з навчально-виховної роботи Любові Кугмир, уже другий рік заклад утримує першість у місті за кількістю перемог на олімпіадах.

У колегіум зачастили з інших освітніх закладів по досвід, який уже серйозно «вивчає» і... КРУ. Схоже, платні послуги призвели до конфронтації. З 110 вчителів більша частина підписалася під листом в обласну прокуратуру з проханням розібратися, куди адміністрацією витрачаються кошти, зароблені педагогами.

— Ще у 2000 році в колегіумі навчалось 1670 дітей, —каже заступник директора колегіуму з науково-методичної роботи Галина Совєтова. — А тепер 1120. Причина зменшення? Платні послуги! Не усім батькам вони під силу! У нас страшенна плинність кадрів. За останні вісім років освітній заклад залишило 92 працівники.

Одне слово, уроки бізнесу в колегіумі проходять непросто. Учні, здається, у виграші. А багатьом родинам непереливки. У міському управлінні освіти мені показали скарги батьків учнів 3-А та 8-В класів. Перерозподілом зароблених коштів, «бізнесовою» атмосферою у навчальному закладі невдоволена половина педколективу.

 

Чернігів.