Три спецкласи з футболу відкрито у Винниківській загальноосвітній школі № 29, що неподалік Львова. Хлопчики починають день із тренування, потім, як належить, вчаться, а пообідавши — знову за м’яча. А зробив такий подарунок нашим землякам заслужений тренер України Мирон Маркевич, якого вже вчетверте призначено головним тренером ФК «Карпати».

 Улітку він створив власну футбольну школу «Рух». Дитячий спортивний заклад — це втілення мрії не тільки Мирона Богдановича, а і його батька — тренера Богдана Маркевича, який присвятив життя дитячо-юнацькому футболу. Ім’ям Богдана Маркевича названо винниківський стадіон. Тепер тут тренуються вихованці сина.

— На щастя, дійшов згоди з директором школи № 29 Оксаною Демцюх і міською владою, — каже Мирон Богданович. — Адже цей пілотний заклад, включений до програми «Здоров’я школяра», має пристойну спортивну базу, басейн, висококваліфікованих учителів. З дітьми займаються шість тренерів, іще один — плекає воротарів. На кожному занятті присутній лікар. Як показує досвід, футбол навчанню не заважає. Навпаки. Зранку побігавши, діти стають бадьорішими, активнішими, а отже — краще сприйматимуть інформацію на уроках.

— За скільки часу можна виховати футболіста?

— Це процес тривалий, — зауважує Мирон Маркевич. — Потрібно щонайменше сім років. Важливо, щоб дитина прагнула до спортивних вершин. Буває, займаються футболом, бо це подобається батькам. Трапляється навпаки: коли не дозволяють грати у футбол.

Прикметно, у школі «Рух» навчаються діти не тільки з Винник, а й зі Львова та сусідніх сіл. Батьки готові змінити не тільки місце проживання, а й роботу.

Учні — у захваті, що можуть побігати з м’ячем. Футбол відриває їх від негативних явищ нашого життя. Вони вже не мають часу на наркотики, горілку. А найголовніше — діти займаються улюбленою справою.

 

Львівська область.