Небагато часу минуло з моменту підписання в Ялті угоди про ЄЕП. На жаль, її початок проявився у низці негативних моментів.
По-перше, заява високого російського урядовця про нібито дискримінацію російськомовних громадян України на території нашої держави не відповідає дійсності.
По-друге, слова Надзвичайного і Повноважного Посла Російської Федерації Віктора Черномирдіна про те, що сподівання українців на зниження тарифів на газ і нафту не виправдано, адже тарифи ніколи не знижуватимуться.
По-третє, це рішення уряду Росії стосовно Білорусі про підвищення цін на основні енергоносії.
По-четверте, цілком недружній крок у цьому напрямі —це спровоковане російською стороною напруження на україно-російському кордоні в акваторії Керченської протоки. Офіційно йдеться про те, що керівництво Краснодарського краю нібито самочинно прийняло рішення про будівництво дамби до українського острова Тузла. Останній крок викликає справедливе обурення в українських громадян, зокрема жителів Криму. Відповідна реакція прем’єр-міністра Криму, члена НДП Сергія Куніцина вже прозвучала, є зауваження Президента України.
Якщо торкнутися цього питання глибше, то це дивна практика стосунків між двома державами, які називають себе дружніми та стратегічними партнерами. Адже йдеться про те, що російська сторона має намір зайти на суверенну територію української держави.
Ми знаємо, що в останні дні міністр закордонних справ разом з групою українських дипломатів спеціально працювали над цим питанням у Москві. Нібито є домовленість. Що російська сторона не перетне того кордону, який намічено сьогодні в районі Керченської протоки. Добудує дамбу лише до межі своєї території. Але тоді постає запитання, навіщо було задумано цю гру? Для того щоб подивитися, яка буде реакція України? Можна не сумніватися, що вона буде гострою і принциповою та включатиме всі методи захисту української території: і дипломатичні, і прикордонні, і господарські.
Завтра делегація українського парламенту відбуває на засідання Парламентської асамблеї Організацій безпеки співробітництва в Європі ОБСЄ, на якому якраз і розглядатимуть питання миру в Середземноморському регіоні. Коли говорять про цей регіон, мають на увазі і басейни Чорного та Азовського морів. Делегація України прийняла рішення сьогодні виступити на цьому поважному зібранні і роз’яснити європейським парламентаріям ситуацію, що склалася навколо острова Тузла.
Ситуація викликає занепокоєння тому, що як наслідок виникнуть не тільки дипломатичні суперечки, а й низка екологічних проблем. Відомо, що таке безцеремонне втручання в природу цього заповідного місця може спричинити загальне погіршення екологічної ситуації. Вже сьогодні можна прогнозувати, що рибний ресурс і української, і російської сторони буде знижено. Керівники рибних господарств зазнають певних збитків.
Окрім цього, зміна циркуляції води в Керченській протоці навколо острова Тузла може призвести до того, що острів частково може бути затоплено разом з базами відпочинку та місцевими жителями.
Мають місце й інші потаємні наміри. Побудова дамби до кордону з Україною спричинить подальший намив грунту, тобто будівництво завершить сама природа і острів з’єднається з материком. У кулуарних розмовах російські дипломати не соромлячись говорять, що у такий спосіб відновиться «историческая справедливость».
Тому українські парламентарії мають намір використати трибуну Парламентської асамблеї ОБСЄ і виголосити рішучий протест у тому разі, якщо російською стороною не буде зроблено відповідні висновки.
Сергій ШЕВЧУК, народний депутат України, уповноважений представник фракції НДП.