У  місті Рахові, найвисокогірнішому поселенні на Закарпатті, склалася тривожна ситуація. Дехто називає її катастрофічною. До настання холодів, а в горах це особливо відчутно, залишилися лічені дні.

Досі рахівчани отримували тепло від котельні колись потужної картонної фабрики.

Надпотужні котли фабрики, випуску ще 1927 року, виробляли технологічну пару для виготовлення картону, а залишки тепла використовувалися для обігріву комунальної тепломережі Рахова.

Фабричній котельні остаточного удару завдали повені —її двічі затоплювало.

З 2000 року розпочалося фінансування під будівництво нової теплоспоруди. Щоб якнайбільше його здешевити, проектанти «прив’язали» майбутню котельню до старої, використавши все придатне для експлуатації: сховище мазуту, сиcтему подачі води тощо. Запроектовано вісім котлів, що здатні працювати на рідкому і твердому паливі — мазуті, вугіллі та відходах деревини, оскільки газифікація гірського Рахова — надто далека перспектива.

Нині освоєно майже 6 млн. грн. Із восьми котлів готові шість — перша черга котельні. Тут основні роботи виконано. Залишилося закупити та встановити вимірювальні прилади, необхідну автоматику, обладнати вентиляційну систему, здійснити налагодження і приступити до випробування. Все це можна зробити за умови фінансування, яке сьогодні зовсім вичерпано.

Багато організацій, розуміючи критичну ситуацію, коли тисячі людей можуть залишитися без тепла, працюють у борг і на совість. З липня місяця, наприклад, без фінансування працює львівська організація «Енергомонтаж», на 300 тис. грн. виконав роботу колектив «Карпатнафтобуду», безоплатно працює «Закарпатобленерго», місцеві рахівські будівельні організації. Всі вони вірять на слово, що до листопада з ними розрахуються.

Стан зі спорудженням котельні — це той випадок, коли рішення відкласти не можна. Без високих слів буде сказано: люди виявили і здійснили героїчні зусилля, щоб рахівчани зимою не замерзли. На фініші необхідна допомога. Вона може бути надана лише з резервного фонду Кабміну, як пересторога від стихійного лиха, що настане з морозами в неопалювальних оселях.

З проханням про таку допомогу вже звернулися до уряду обласна держадміністрація і Рахівська районна влада. Враховуючи серйозні наслідки, які можуть статися у місті, позбавленому тепла взимку, від імені виборців наполегливо прошу Кабінет Міністрів знайти кошти для введення котельні в дію до настання холодів.

Орест КЛИМПУШ|, народний депутат України.