Відразу дві новини дійшли до журналістів. І, всупереч відомому анекдотові, обидві хороші.
Перший подав нам надію, як уже розповідалося в попередньому номері «ГУ», Генпрокурор. Недавно він проголосив нещадну війну злочинам проти тих, хто своє перо прирівняв до багнета. І навіть пообіцяв наприкінці жовтня провести колегію ГПУ, на якій розглянуть «питання прав і свобод журналістів України». А щоб на цьому засіданні не «плавати» в темі, Святослав Михайлович дав вказівку на місця «узагальнити всі випадки злочинних посягань на представників ЗМІ та доповісти про вжиті заходи йому особисто».
Приємно, до біса, відчувати себе під «дахом» Генпрокурора. Навіть якщо когось і поб’ють, то випадок цей узагальнять і занесуть у спеціальні папери. І, може, навіть справу порушать. І, може, навіть знайдуть хулігана, який «чисто конкретно» запав на твій гаманець і забрав диктофон (також річ дорога), а заодно і папери (напевно, щоб попелом слід притрусити). А якщо хуліган «провалиться» — не встановлять особу підозрюваного. І поставлять тебе перед дилемою: або справу благополучно закриють за «терміном давності», або порадять, як авторові цих рядків свого часу, відмовитися від заяви «у зв’язку з перебільшенням факту загрози». І втомлений до безмежжя «захистом» себе рідного, ти погодишся обміняти «рух паперів» на тверду обіцянку «наступного разу вважати справою честі знайти нападника».
Але, здається, ми зайшли на сумне, а збиралися про хороше казати. Отже, другою нас ощасливила ДПА, днями оголосивши конкурс на краще висвітлення ЗМІ діяльності державної податкової служби. Відбудеться він наступного року, і переможці одержать спеціальні призи «Золотий кадуцей». Не новина, а «сурма» до натхнення.
До конкурсу гостинно запрошують і окремі творчі одиниці, й цілі колективи, що активно висвітлюють податкову тематику. Журі очолює сам глава ДПА, а нагороди вручатимуть напередодні професійного свята «митарів» — 30 жовтня наступного року.
Кадуцей, як люб’язно роз’яснила прес-служба ДПА, — центральна частина офіційної емблеми державної податкової служби. Він являє собою жезл бога Меркурія — символ торгівлі, миру, достатку — і зображення зміїв, що символізують мудрість, примирення, врівноваженість.
Як тільки прочитала цю «розшифровку», просто впала у змагальний ажіотаж. Здається, і я активно висвітлювала податкову діяльність. Ось вирізка про податківців, які «арештували» в Полтаві партію кримського вина, в результаті чого велика кількість п’янкої вологи «випарувалася» разом із тарою: бідолашній власниці довелося шукати сліди «дегустації» аж у далекому Страсбурзі. А це цілий цикл про податкову міліцію, яка доблесно — з автоматами в руках — знешкоджувала видавничу спілку «Такі справи».
Та, на жаль... І сама визнаю: небагатий творчий доробок і часові рамки не ті — не блищатиме мені позолота Кадуцея. Але знаю претендентів на «жезл бога Меркурія»: наприклад, донецький журналіст Володимир Бойко на «зміїв оптом» потягне. Глибоко занурившись у податкову тематику, він відчув її на своїй, без перебільшення, шкурі. Зокрема, його нецензурно облаяли, вирвали з рук диктофона і побили податкові міліціонери в самому центрі Донецька (врівноваженість!).
Оцінив Володимир і міць кулаків одного з податкових начальничків шахтарської столиці (примирення!). «Напад, — розповідає колега, — стався на очах великої кількості людей, зокрема редактора відділу однієї з донецьких газет. І спричинив те, що офіційною мовою називається «нанесенням тілесних ушкоджень», папірець, який у цей момент був у моїх руках і який викривав того пана у скоєнні кримінального злочину». А за спробу написати аналітичну статтю про корупцію в податковому війську Володимира Бойка взагалі запроторили за грати, ще й досі не повернули вилучені під час обшуку вдома папери (мудрість!). Перед ним не те що не вибачилися, а й досі відфутболюють скарги на постанову про порушення проти нього кримінальної справи. (Про це докладніше вже розповідали багато видань, в тому числі і «ГУ».) До речі, самому Бойкові прокуратура відмовила в порушенні кримінальної справи за фактом привселюдного побиття без жодної мотивації. Так само, до речі, слідчого, який незаконно відправив його у в’язницю, підвищили по службі. Як каже Володимир, «щоб інші донецькі журналісти робили правильні висновки». Хоча чому тільки донецькі? «Правильні висновки» мають зробити всі потенційні учасники всеукраїнського податкового конкурсу.
Ой, чує душа, що й Володимир переможцем не стане: не доскочить він до Кадуцея. І навіть протекція екс-начальника податкових міліцейських загонів, а нині Генпрокурора не допоможе. Світить нам у кращому разі папка з «особистим контролем».
Але, на щастя, перелік учасників на нас не завершується. Є ще чудова телепрограма — «Казна держави» вона називається. Той самий «Вісник податкової служби» також у темі активний. А як нашкребти — ще кілька «символів бога Меркурія» з «сусальної» творчості явиться. Без сумніву, «жезл» ДПА не припадатиме порохом. Це вам не «облік ущемлених прав і свобод журналістів» у Генпрокуратурі країни.
... Було дві хороші новини. І всупереч анекдоту, обидві знов залишилися «одновимірними».