Учора відбулися переговори Голови Верховної Ради України Володимира Литвина з Президентом Словацької Республіки Рудольфом Шустером. Головна тема бесіди — наслідки вступу Словаччини до ЄС для наших двосторонніх відносин, передусім у візовій політиці.

Як повідомив після зустрічі журналістам Голова ВР, Рудольф Шустер заявив, що цілком підтримує українську пропозицію стосовно запровадження безвізового режиму для громадян Словаччини та безкоштовних віз для українців. Про польський зразок розв’язання візових питань словацький Президент говорив з міністрами внутрішніх та закордонних справ. Щоправда, під час бесіди з Головою ВР про терміни лібералізації не йшлося, але політичне рішення з цього питання у Словаччини є, зазначив

В. Литвин, наголосивши, що в розширеній Європі не повинно бути нових розділювальних ліній.

На зустрічі з Президентом йшлося також про подальший розвиток економічної співпраці між Києвом і Братиславою, і в цьому мають сказати своє слово і парламентарії. «Політичний діалог на найвищому державному рівні між Україною і Словацькою Республікою треба доповнити активним діалогом між парламентами, визначити конкретні напрями міжпарламентської співпраці, які відповідали б рівню україно-словацьких відносин, створеному президентами двох країн», — зауважив Голова ВР. Рудольф Шустер, у свою чергу, заявив, що входження Словаччини до Євросоюзу і необхідність запровадження візового режиму з Україною не повинні створювати перешкод для взаємовигідної співпраці, контактів між державами і людьми». Він висловив переконання, що Вишеградська четвірка матиме спільну позицію щодо розв’язання цієї проблеми на двосторонньому рівні. Під час зустрічі, як повідомив прес-секретар Голови ВР Ігор Сторожук, було обговорено також питання розвитку прикордонної співпраці. Глава українського парламенту запропонував з метою вироблення спільних підходів і консолідованої відповіді на виклики глобалізованого світу провести форум лідерів парламентів слов’янських країн.

Під час переговорів Голови Верховної Ради України з Головою Національної Ради Словацької Республіки Павелом Грушовським також обговорювалися перспективи двостороннього співробітництва після розширення ЄС. Пан Грушовський запевнив, що вступ Словаччини до Євросоюзу «не створить штучних проблем для України». Втім, процес розширення Євросоюзу за слабких успіхів України у цьому євроінтеграційному процесі створить цілком передбачувані, органічні проблеми.

Так, Словаччина має переглянути низку двосторонніх угод, передусім щодо торговельно-економічної співпраці з Україною. Відповідаючи на запитання кореспондента «ГУ» про наслідки цих кроків, пан Грушовський зазначив: «Це не стосуватиметься ані змісту, ані форми співробітництва. Це стосуватиметься способу їх реалізації». Він наголосив, що Києву і Братиславі треба шукати нових шляхів співробітництва, і висловив упевненість, що торговельний обмін між країнами не зменшиться. Тим більше що нинішній його рівень не можна вважати достатнім. Мінімізувати негативний вплив розширення ЄС на взаємну торгівлю може вступ України до Світової організації торгівлі, за правилами якої ми мусимо будувати подальшу співпрацю.

Зобов’язаннями, які взяла на себе Словаччина, вступаючи до Євросоюзу, передбачено і запровадження візового режиму з Україною. Україна наполягає на лібералізації режиму перетину кордону громадянами двох країн. Як зазначив після зустрічі зі своїм словацьким колегою Володимир Литвин, «це ключове питання, яке треба розв’язувати на рівні країн-сусідів, на рівні України та Євросоюзу». Володимир Литвин водночас звернув увагу на необхідність спільного облаштування українсько-словацького кордону за участю Євросоюзу, щоб після розширення ЄС Україна не перетворилась на відстійник нелегальної міграції. «Якщо Європа хоче боротися з нелегальною міграцією, незаконним оборотом наркотиків, незаконною торгівлею, експортом тероризму, нехай вона діє разом з Україною», — зазначив Володимир Литвин. А відповідаючи на запитання словацьких журналістів, чи не опиниться Україна в певній ізоляції після приєднання до ЄС Польщі, Словаччини та Угорщини, Голова ВР сказав: «Я думаю, Україна залишиться на тому самому місці, де нині перебуває. І сонце сходитиме там, де воно сходить. Життя триватиме. Але якщо ми не знайдемо можливості для того, щоб вільно пересувалися через кордони люди, капітали, послуги й товари, то, вважаю, від цього втратять і країни, що входять до ЄС, і Україна».

Питання візового режиму хвилює й українську діаспору, яка проживає в Словаччині. Володимир Литвин під час прес-конференції підкреслив: прийнятий у першому читанні «Закон про статус закордонного українця» (він передбачає пільги для отримання віз) має бути ухвалений обов’язково цього року і основне його завдання лежить у моральній площині.

У Братиславі Володимир Литвин узяв участь в урочистому відкритті меморіальної дошки українському філософу і просвітителю Григорію Сковороді. Її закріплено на будівлі Інституту мовознавства Словацької Академії наук. Григорій Сковорода, як вважають, перебував у цьому приміщенні, вивчаючи фольклор і студіюючи середньовічну історію та культуру. Володимир Литвин наголосив: «Це не лише данина Сковороді, це свідчення наших тривалих, глибинних історичних зв’язків». І додав: це доказ того, що з X сторіччя і донині ми маємо підтримувати одне одного.

 

Братислава.