Ялтинський саміт Україна—Європейський союз завершився, як і всі попередні, заявами. Від представників Брюсcеля нічого принципово нового ми не почули. Президент України Леонід Кучма підкреслив, що шлях України до Європи тривалий.
Україні потрібно зробити низку кроків: вступити до Світової організації торгівлі, отримати статус країни з ринковою економікою, провести переговори про створення зони вільної торгівлі і вже тоді — вести розмови про асоційоване членство. Якщо виходити з цього плану, то в найкращому разі вимагати асоціації Україна зможе років десь за п’ять—сім. Нагадаємо: раніше високопоставлені українські посадовці висловлювали чи то припущення, а чи й переконання, що такі переговори можуть розпочатися вже на нинішньому саміті.
Зрозуміло, що продемонстрований Президентом у Ялті реалізм ніколи не зашкодить. Проте, очевидно, на майбутнє Києву слід ретельніше ставитися до власних заяв та планів, не наражаючися на скептицизм з боку партнерів. «Дата вступу України до ЄС залежатиме від терміну, який знадобиться Україні для того, щоб стати, з точки зору конституційної, законодавчої, країною, яку можна порівнювати з іншими європейськими країнами», — заявив італійський прем’єр Сільвіо Берлусконі. Він наголосив, що коли «буде воля і здатність України виконати ті реформи, про які сказав Президент України, у той момент не буде жодних перешкод для того, щоб Україна стала членом ЄС». Чим не «сигнал»?
«Скільки нас можна тримати на порозі? Україна втомилася від цих очікувань», — наголошував незадовго до саміту перший заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олександр Чалий. В ухваленій за результатами ялтинських переговорів заяві про жодні перспективи ані повноправного, ані асоційованого членства не згадано. Йдеться про цілком конкретні речі, що мають стосунок до двостороннього співробітництва. Чи став саміт «розслаблюючим» для «втомленої» України засобом, сказати важко. Бо існує одна тенденція: для закордонної аудиторії наші державні мужі говорять одне, а для внутрішньої —геть інше. Отож, можливо, трохи згодом знову розпочнуться розмови про асоціацію, втому і відсутність чітких сигналів.