Викладач Львівського національного університету ім. І. Франка Станіслав Шендрик, протестуючи проти продажу міською радою земельної ділянки, на якій господарювала його родина 50 років, облив себе бензином і спалив. Самоспалення багато львів’ян тлумачать як результат неправильних дій влади.
— У демократичному суспільстві влада за таких обставин пішла б у відставку, — вважає колега потерпілого, декан філософського факультету Володимир Мельник.
Місцеві ЗМІ майже одностайно звинувачують міську владу у трагедії, що сталася. То чи керівники мають намір зробити у відповідь якісь заяви або дати роз’яснення? Адже звинувачення — більш аніж серйозні. До того ж важко навіть припустити, що влада діяла поза правовим полем, коли йшлося про продаж землі. Зрештою є непоодинокі випадки самозахоплення або користування ділянками «на пташиних правах». Що саме було в цьому конкретному випадку? Речник міського голови Любомира Буняка — Андрій Скоп сказав, що жодних заяв не буде. Мовляв, шкода людину, але що можна сказати? Тим паче, що про спірну ділянку вже давно писали львівські видання.
Тим часом свою позицію оприлюднила група депутатів міської ради. Секретар депутатської комісії з питань землекористування, будівництва та архітектури Юрій Батюк вважає, що трагедія — то «наслідок нефахових, необдуманих і незаконних дій окремих чиновників міської влади». Ці дії раз у раз спричиняють соціальні збурення. Не так давно мешканці одного із мікрорайонів міста самовільно перенесли дитячі гойдалки на старе місце, хоча цю ділянку було продано. Чи були їхні дії правомірними? Коли і за яких обставин протест мешканців — стихійний, а коли — вмотивований? Ці запитання особливо гостро постали перед львів’янами і владою у контексті трагедії. Громада чекає відповідей. Проблему обговорюватимуть на сесії міської ради, яка відбудеться днями.