Глава українського зовнішньополітичного відомства Костянтин Грищенко повідомив, що під час переговорів з його російським колегою Ігорем Івановим було «чітко» заявлено: будівництво греблі у Керченській протоці здійснюватиметься в межах, що відповідають договірним зобов’язанням сторін. Український міністр переконаний: «це означає, що воно не може виходити за лінію розмежування у Керченській протоці, яке Україна розглядає як лінію проходження державного кордону».
Міністр відзначив, що, «на жаль, упродовж тривалого часу ми не могли отримати пояснень, які можна було б логічно пояснити хоча б самим собі». На його думку, непорозуміння можна було б уникнути, якби українська сторона отримала інформацію про реальний стан речей раніше.
* * *
Тим часом Кримська асоціація вільних журналістів виступила із заявою, де «висловлює свій рішучий протест» проти дій прес-служби Президента України і його прес-секретаря Олени Громницької. Вони, як зазначено в заяві, перешкоджають виконанню професійних обов’язків журналістів. У заяві йдеться, що 6 жовтня в Сімферополі під час офіційного заходу за участю Леоніда Кучми на журналістку Лілію Буджурову «було вчинено тиск з боку співробітників прес-служби Президента й особисто Громницької», яка «наполегливо радила» журналістці не ставити Президентові запитання про ситуацію навколо дій Росії в Керченській протоці. Одним з аргументів називалася відсутність у плані заходу «підходу», під час якого журналісти мають можливість поставити главі держави свої запитання. Проте, почувши прохання представників преси, Президент погодився прокоментувати цю актуальну для україно-російських відносин подію. Але через якийсь час Буджуровій повідомили, що вона позбавлена акредитації на саміт «Україна—ЄС», який розпочався вчора в Ялті, попри те, що журналістка була акредитована на цю подію у встановлений термін із дотриманням усіх необхідних вимог, заявлених організаторами. Журналісти вважають, що Лілія Буджурова була покарана прес-секретарем адміністрації Президента за «норовливість». «Знаково, що український журналіст був позбавлений акредитації саме на саміт «Україна—ЄС», де Україна знову декларуватиме свій європейський вибір, прихильність принципам демократії, прав людини і свободи слова», —наголосила Кримська асоціація вільних журналістів.