Голова Верховної Ради України Володимир Литвин перебуває з офіційним візитом у Словацькій Республіці. Учора відбулися переговори глави українського парламенту з Головою Національної Ради СР Павлом Грушовським. Сторони обговорили актуальні питання двосторонніх відносин, передовсім у світлі вступу Словаччини до Євросоюзу. Співрозмовники наголосили на необхідності активізувати міжпарламентські контакти. Як повідомляв «ГУ», нинішній візит Голови ВР — перший з часів встановлення незалежності у Словаччині та Україні.
За цей час нагромадилися певні питання, які потребуть розв’язання, хоча сторони констатують відсутність невирішених політичних проблем між Києвом та Братиславою. Серед проблемних питань — добудова Криворізького гірничо-збагачувального комбінату окислених руд. Взаємний товарооборот за січень—травень нинішнього року зріс, проте експорт українських товарів за цей період зменшився, що теж може бути предметом обговорення. Під час братиславських зустрічей Голова Верховної Ради підкреслив важливість використання словацького досвіду євроінтеграції. Адже Україна поки що не має таких успіхів у цьому процесі.
Учора Володимир Литвин відвідав університет імені Яна Коменського, де прочитав лекцію на тему «Україна в європейському та світовому просторі: історичні аспекти та сучасні реалії». А також узяв участь в урочистому засіданні наукової ради цього закладу. Голові ВР було вручено Велику золоту медаль універститету. Цього ж дня він зустрівся з представниками словацьких та іноземних мас-медіа і дав інтерв’ю кореспондентові словацької газети «Правда».
Сьогодні відбудуться переговори Володимира Литвина з Президентом Словацької Республіки та главою уряду. Подробиці читайте в наступному номері «Голосу України».
Братислава.