Минулої п’ятниці у приміщенні інформаційного комплексу ФК «Динамо» (Київ) новий наставник національної збірної України дав обіцяну прес-конференцію. Cпочатку він назвав імена своїх помічників. Це відомі й шановані люди: заслужені майстри спорту Андрій Баль та Олег Кузнецов. З воротарями працюватиме Юрій Роменський. Як заявив Олег Володимирович, попереду призначення тренера з фізичної підготовки і тренера-психолога.

Потім журналісти отримали список футболістів, котрі готуватимуться до товариського поєдинку Україна—Македонія (11 жовтня, Київ, стадіон «Динамо» імені Валерія Лобановського, 19.00). До речі, варто відзначити чітку роботу комітету ФФУ з питань зв’язків зі ЗМІ та громадськістю (голова Валерій Никоненко). За традицією і цю зустріч було організовано і проведено дуже професіонально.
Отже, знайомтеся — збірна нового скликання: воротарі — Шовковський, Рева (обидва — Динамо», Київ), Медін («Дніпро»); оборонці — Федоров, Несмачний (обидва — «Динамо», Київ), Єзерський («Дніпро»), Шершун (ЦСКА, Росія), Лужний («Вулвергемптон», Англія), Гай («Шахтар»); півоборонці — Гусєв («Динамо», Київ), Тимощук («Шахтар»), Мізін («Карпати»), Ротань («Дніпро»), Серебрянников («Брюгге», Бельгія), Воронін («Кельн», Німеччина), Луценко («Динамо», Москва); нападники — Венглинский («Дніпро»), Балабанов, Косирін (обидва — «Чорноморець»), Воробей («Шахтар»), Шевченко Андрій («Мілан», Італія), Ребров («Фенербахче», Туреччина), Мелащенко («Динамо», Київ).
Що стосується інших гравців збірної, зокрема, Зубова, Ващука, Калиниченка, Пуканича, Беліка, Кормильцева, Шевчука, Горшкова, то їх буде викликано за умови, якщо вони демонструватимуть належний рівень гри.
— Збірна оновлюватиметься, — cказав Олег Блохін. — Залишаться тільки найкращі, яким дорогий престиж країни. Маю інформацію, що деякі футболісти вже відмовляються їхати до національної команди через якісь травми. З таким ставленням, гадаю, у них немає жодних шансів виступати за збірну. Саме про це і говоритиму з кожним із футболістів, котрі прибудуть до нашого тренувального табору.
На початку спілкування з представниками ЗМІ пан Блохін наголосив, що відповідатиме тільки на футбольні запитання. Жодної політики, жодних розмов про депутатство.
— Що знаєте про збірну Македонії?
— Маю дві касети із записами матчів македонців зі словаками та англійцями. У зустрічі з Македонією наша команда прагнутиме досягти позитивного результату. Однак найголовніше тепер — розпочати створення ігрового ансамблю до нового відбіркового циклу. Тож навіть негативний результат матиме позитивний момент. Він дасть певну інформацію про кожного кандидата.
Про Шевченка Блохін сказав такі слова: «Найперше, що я зроблю, — поговорю з Андрієм. Гадаю, що в нього є бажання грати за збірну своєї країни».
До речі, минулої неділі Шевченко забив на «Сан-Сіро» третій гол у ворота «Інтера» в переможному матчі «Мілана» в Серії А — 3:1.
— Що думаєте про Реброва?
— Як на мене, вся його біда з царини психології. У «Тоттенгемі» Реброву не давали можливості грати, тренер його не сприймав, тому й постала для Сергія психологічна проблема. Тоді його віддали до «Фенербахче», і, як я розумію, він і хотів би грати, але знову прийшов тренер, який не дає йому такої можливості. Чому? Ось про це і треба говорити з футболістом. Не думаю, що він останній гравець у Європі... (Сергій ніби почув слова Олега Володимировича і забезпечив перемогу «Фенербахче», забивши два м’ячі у ворота «Коньяспор» у матчі чемпіонату Туреччини, коли вийшов на заміну на 73-й хвилині за рахунку 2:2).
Цілком позитивно ставиться Блохін до натуралізації футболістів. Йому нагадали про гравця німецького клубу «Вольфсбург» Дієго Климовича, у котрого українське коріння і котрий свого часу просився до збірної України.
— Усе може бути, і Климович колись гратиме за нас. Ще не вирішено питання з Бахарєвим, який за паспортом українець, однак поки що не може одягти жовто-синю футболку. Процес спортивної натуралізації активно відбувається в багатьох країнах світу. В усіх видах спорту. І це нормальне явище. Як мені відомо, 25 листопада на Конгресі ФІФА обговорюватимуть питання, що раз у житті футболіст матиме право змінювати громадянство і змагатися за іншу команду.
— Яке ваше ставлення до молоді?
— Цілком позитивне. Схильний до того, щоб запрошувати до національної збірної 18—19-річних. Це корисно і перспективно. Я і сам колись 19-річним виступав за головну команду країни. Але потрібні й досвідчені «вовки».
— Чи не настав час обмежити кількість іноземців у наших клубах?
— Я не раз заявляв, що потрібно запроваджувати квоту. Бо вже тепер збірна країни відчуває гостру кадрову проблему.
Про своє тренерське кредо новий керманич збірної України сказав:
— Кожний фахівець має власне бачення футболу. Але багато що залежить від добору гравців у тій або іншій ситуації. Поки що не можу сказати, хто конкретно вийде проти Македонії. Однак за будь-яких обставин мені не хотілося б бачити на футбольному полі безвільної гри у виконанні футболістів української команди...
***
І в Македонії новий тренер збірної — Драган Канатларовськи. Він назвав імена футболістів з іноземних клубів, які візьмуть участь у товариському матчі з Україною. Воротарі — Мілошевськи («Малатьяспор», Туреччина), Ніколоськи («Складу Югомагнат»); оборонці — Стояновськи («Партизан», Сербія), Седлоськи («Динамо», Хорватія), Г`юзелов («Металург», Україна, Донецьк), Мітреськи («Спартак», Росія), Ставревськи («Діярбакірспор», Туреччина); півоборонці — Янчевськи («Вартекс», Хорватія), Шумулікоськи («Сінот», Чехія), Трайанов («Локомотив», Болгарія, Пловдив); нападники — Христов («Зволле», Нідерланди), Шакірі («Вест Бромвіч Альбіон», Англія). Решту кандидатів з македонських клубів Канатларовськи викликав учора.
На знімку: Олег Блохін не проти, щоб до них з Ігорем Бєлановим із «Золотим м’ячем» приєднався Андрій Шевченко.