Біатлон. Збірна України взяла участь у чемпіонаті світу з літнього біатлону, що проходив в італійському містечку Форні-Аволтрі. І посіла перше місце в загальнокомандному заліку (у змаганнях брали участь спортсмени з 21 країни світу), здобувши 14 медалей різного ґатунку.
Головний тренер нашої команди Євген Колупаєв не приховував задоволення від виступу підопічних. Адже з десяти наших стріляючих лижників, котрі виходили на старт, лише один не виборов медалі.
Отже, нагороди здобували: Олександр Біланенко («золото» у спринті, естафеті та масовому старті, «срібло» в перегонах-переслідуванні), В’ячеслав Деркач (золота медаль в естафеті, срібна — в масовому старті), Андрій Дериземля та Олексій Коробейников («золото» в естафеті). Є чим похвалитися юніорам — Юрій Тевіков (перше місце в перегонах-переслідуванні, «бронза» — у спринті), Ігор Ященко («срібло» у спринті), Світлана Крикончук (чемпіонка в перегонах-переслідуванні, срібний призер у спринті та естафеті), Людмила Писаренко («срібло» в естафеті, «бронза» в масовому старті), Тетяна Литовченко (була перша в масовому старті, друга в перегонах-переслідуванні та естафеті).
Цього разу не стартувала досвідчена Олена Петрова, бо готується до зимових змагань за індивідуальним графіком. Так само і Ніна Лемеш, котра нещодавно стала матір’ю. А от Оксана Хвостенко, навпаки, декретну відпустку щойно оформила.
На жаль, і досі перед спортсменами гостро стоїть проблема фінансування, адже біатлон — аж ніяк не дешевий вид спорту. І якщо з екіпіровкою проблем загалом не постає (майже всі спортсмени виступають у «рекламному» спорядженні), то з набоями вони доволі серйозні. Бракує коштів. Іноді їх бракує, щоб сплатити за працю тренерам, медикам тощо. Хоча висококваліфікованих кадрів достатньо.
Євген Федорович зазначив, що старти на літньому чемпіонаті світу — своєрідна перевірка злагодженості системи підготовки наших спортсменів до зимових стартів. Адже наступний світовий чемпіонат — генеральна репетиція до олімпійських ігор. За рік до олімпіади експериментувати вже не можна.
Президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак так окреслив плани на майбутнє:
— На цьогорічних зимових змаганнях будемо виступати, як на олімпіаді. Тому ставимо перед нашими спортсменами завдання-максимум: найкращі виступи і якнайбільше перемог.