Уперше вирішив здати речі до пральні, а там у квитанції мені записали відсоток зносу моїх речей. Я, звичайно, поставив свій підпис, але так нічого й не зрозумів. Роз’ясніть, будь ласка, що таке відсоток зносу? І як його визначають?
Валерій ГОРБАНЬ.
Одеса.
 
У приміщенні пральні, де приймають і видають замовлення, на видному місці має бути розміщена інформація з переліком допустимих прихованих дефектів після прання білизни згідно з чинними стандартами, а також відомості про встановлені ступені зносу виробів та їх характеристики.
Відповідно до п. 2.5 Інструкції про надання послуг з прання білизни від 27. 08. 2000 р. №20 для виробів, що їх приймають в обробку до пральні, установлюють чотири ступені зносу — 20, 40, 60 та 80 відсотків. Позначку про 20 відсотків зносу ставлять на білизні, що не піддавалася пранню, не має дефектів під час виготовлення, пошкоджень волокон та забарвлення, але була в ужитку. Знос 40 відсотків — білизна, що була в ужитку і піддавалася пранню, але не має плям, пошкоджень волокон та забарвлення. 60 відсотків зносу — прана білизна, яка має плями і незначні пошкодження від механічного впливу, а також припали. І, нарешті, до білизни з 80-відсотковим зносом належить стара білизна, яка має припали, пориви і плями.
Вартість виробів, що їх приймають до прання, установлюють за погодженням із замовником або на підставі підтверджувальних документів і зазначають разом із відсотком зносу в договорі (квитанції). Під час оформлення замовлення замовник своїм підписом підтверджує згоду про вартість виробів, відсоток зносу, наявні дефекти, а також те, що ознайомлений з можливістю проявлення прихованих дефектів та усадки виробу після обробки.
Наталія МИРОНІВСЬКА.