У Криму зібрали половину з реально очікуваних 80 тис. тонн врожаю сонячних грон. Торік було ледве 60 тисяч. Нині більший і асортимент виноматеріалів та столових сортів з середнім вмістом цукру близько 20 відсотків. У господарствах врожай такий рясний, що виноградарі звернулися по допомогу до мешканців міст. Щоб закінчити збирання до 20 жовтня, добровільним помічникам обіцяно гідну оплату.

На заклик відгукнулися апаратники Ради міністрів автономії, які у вихідні працюють на виноградних плантаціях цілими бригадами. Традиційними стали трудові десанти міських підприємств і груп збирачів із безробітних. За домовленістю з вузами і середніми навчальними закладами на збирання направлено студентів, котрим заплатять за роботу.

Найщедрішими виявилися севастопольські, бахчисарайські, сімферопольські, массандрівські, коктебельські, алуштинські плантації. Господарства усіх форм власності на винну переробку закладуть не менш як 65 тис. тонн традиційних портвейнів, мадери, хересу, мускатів, каберне, піно-грі, порадують поціновувачів збільшенням кількості нових марок вин. Винзаводи вже переробили десь третину зібраного винограду. Столових сортів у свіжому вигляді планують майже 15 тис. тонн за ціною не вище 1,5 грн. Попереду — збирання сонячних ягід з найвищим вмістом цукру.

Хоча у 80-х роках збирали винограду щонайменше по 350 тисяч тонн, нинішнім урожаєм задоволені скрізь. Бо на всьому півострові вже подолано наслідки катастрофічного викорчовування виноградників, що зменшило їх площу до сьогоднішніх 40 тис. га. Допомагає закон про одновідсотковий збір з алкогольної продукції на розвиток садівництва і виноградарства. Цього року буде посаджено не менше 1300 га плантацій сонячної лози. Завдяки розмаху робіт у південнобережних господарствах «Массандри», «Виноградного» і «Завітного» Сімферопольського району, «Изумрудного» —Джанкойського вже засаджено 660 гектарів. Перемогою стало нинішнє досягнення таких потрібних для її воскресіння п’яти відсотків посадки, яка вперше за багато років почала стабілізувати площі виноградників. Фахівці переконані — є всі підстави сподіватися, що вже наступного року в Криму почнеться зростання плантацій виноградних лоз найякісніших сучасних сортів.

Крим.