Аграрникам потрібна надійна профспілка, яка захищала б їхні інтереси
Ще навесні активісти обласної галузевої профспілки елеваторної і зернопереробної промисловості звернулися до всіх профоб’єднань Дніпропетровщини з проханням ініціювати акцію з пошуку і концентрації на рахунках підприємств коштів, щоб «на взаємовигідних умовах разом з переробними підприємствами закуповувати зерно та борошно» і потім «за погодженням з підприємцями, роботодавцями і профспілками реалізовувати хліб за доступними цінами». Бо якщо ми цього не зробимо тепер, стверджували автори звернення, завтра трейдери завезуть те й інше за цінами, котрі аж ніяк не задовольнятимуть споживачів.
Зневажають принцип єдності
Що з хлібом сталося далі, нині добре відомо. Тим паче на Дніпропетровщині. «Зернова» профспілка як у воду дивилася. А тоді її домагання відверто знехтували. Голова обласного об’єднання профспілок Василь Ткаченко відповів ініціаторам, що «питання, яке ви порушили, належить суто до сфери господарської діяльності ваших підприємств...».
Інші обласні і галузеві профспілкові комітети відгукнулися у такий само спосіб або промовчали. А от голова обласної профспілки працівників агропромислового комплексу Олександр Строменко на ім’я того ж Василя Ткаченка навздогін надіслав листа на зразок доповідної-скарги. «Обласна організація профспілки АПК, — йшлося в ній, — не раз звертала увагу обласного об’єднання профспілок і вашу особисто на систематичні порушення статутів профспілки АПК, Міжгалузевої ради і ФПУ з боку голови профорганізації підприємств елеваторної і зернопереробної промисловості Анатолія Тельниха, який зневажає принципи єдності та колегіальності і переманює до своєї профспілки профспілкові організації АПК. Так, профактив ТОВ «Зоря» і «Дібрівське» Покровського району, нікого не питаючи і не радячись з людьми, вийшов зі складу профспілки АПК і приєдналися до галузевої профспілки елеваторної і зернопереробної промисловості, створивши при Просянському елеваторі своє профоб’єднання...».
Це справді так. Мало того, в Покровському районі, крім «Зорі» та «Дібрівського», так само вчинили профосередки ТОВ «Україна» і «Колос», агрофірм «Відродження» і «Контрактова». І от результат — на Дніпропетровщині «профспілкова війна» триває вже другий рік.
Стара ні кує, ні меле
Донедавна профспілка працівників агропромислового комплексу була надто потужна, чисельна і впливова. Інша річ нині, коли від колгоспів і слід прочах, а у переробників з’явилися власники, інвестори і хазяї, для яких профспілки — мов більмо на оці. Не дивно, що профспілка працівників АПК, яка свого часу в області об’єднувала понад 600 первинних осередків (більш як 210 тисяч осіб), нині втратила їх дві третини. Ось лише один-єдиний факт: у згаданих товариствах Покровського району, котрі бігцем подалися під крило «елеваторної» профспілки, останні два—три роки профорганізацій фактично не було. А в тих само покровських агрофірмах нові власники про профспілки і знати нічого не бажали. То Анатолій Тельних відродив осередки...
Правда полягає у тому, що галузева профспілка елеваторної та зернопереробної промисловості, яку він очолює, — чи не єдина з-поміж аграрних на Дніпропетровщині не розгубилася за теперішніх умов і запропонувала селянам потрібні для них послуги.
Те, що необхідно міняти стиль, форми і методи роботи, Анатолій Павлович зрозумів, згадує він, після того, як мав гіркий урок на Брагинівському елеваторі. Приватний власник за один вечір, не відчувши опору, зібрав заяви в усіх працівників про вихід з профспілки, а вранці урочисто оголосив, що «її й духу тепер немає на елеваторі».
Нині 35 зернозбережних і зернопереробних підприємств області, 31 з яких приватне або функціонує як закрите акціонерне товариство, мають профспілкові осередки. І в усіх них роботодавці підписали з працівниками колективні угоди, які передбачають важливі моменти: внутрішній трудовий розпорядок, оплату та охорону праці і здоров’я найманих працівників тощо.
«Майже три роки поспіль не одержували зарплати»
Анатолій Тельних може розповісти, як саме вдалося переконати людей у такий спосіб організувати справу. Але охочіше він говорить про особливості теперішньої практики очолюваної ним профспілки та її відмінності від учорашньої.
Збереження майна власників, примноження їхніх прибутків та висока продуктивність і дисципліна праці — чинники, в яких зацікавлені і наймані працівники. Тут навіть трудове суперництво не зайве. Якщо заохочується матеріально. Й особливо, коли колективна домовленість передбачає пристойну оплату праці, відрахування на оздоровлення, відпочинок, утримання власної соціальної сфери, коли обов’язково конфліктні ситуації розв’язувати разом з адміністрацією з участю профспілки. Приваблює і те, що 85 відсотків членських внесків залишається у розпорядженні первинних осередків, а за потреби їх витрачають на фінансову допомогу хворим, багатодітним тощо.
— Майже всю роботу ми перенесли безпосередньо на підприємства, де працюють люди, і в райони, — каже Анатолій Павлович. — Головну увагу приділяємо партнерству з власниками, бізнесменами та інвесторами, а також правовому захисту інтересів найманих працівників агроформувань та виробництв...
Якщо, скажімо, трудівники комбінату хлібопродуктів № 2 з Криворізького району майже три роки поспіль не одержували заробітної плати, то нині для них створено прекрасні умови. Аналогів стосовно побутових зручностей на виробництві (харчування й оздоровлення), які там є, в регіоні не знайти.
Сучасна профспілка тільки-но з’являється. Її називають в області «зернова». До її лав приєднуються там і тут, бо стара, «традиційна», як то кажуть, ні кує, ні меле. А кому таке сподобається? Особливо коли «зернова» Анатолія Тельниха проникла в новітні приватні й орендні агроформування, коли нова не відвернулася і від скривджених власників земельних паїв пенсійного віку, і від «напівпрацевлаштованих», коли запроваджує юридично-консультативні пункти, котрі захищають селян.
Зберігали для обкому 1800 тонн зерна
Тривалий час протиборство двох профспілок аграрного сектору відбувалося начебто непомітно. Відкриту боротьбу спровокував Анатолій Тельних. Восени минулого року він виступив у місцевих газетах, по радіо і телебаченню, а насамкінець розіслав і листи до різних владних та громадських інстанцій. Зі своїми ідеями про зміну профспілкового руху серед аграрників. Бо якщо у сільгоспвиробництві та в переробці кардинально змінилися «правила гри», зберігати структуру профспілок на рівні 30-х років з невмирущим «принципом демократичного централізму» — це нонсенс і абсурд. Він не потрібен ні місту, ні селу. Повсюди в країні змінилися форми власності. Нині нікому не потрібні традиційні «згуртовані лави».
Ось чому Анатолій Павлович запропонував створити окремі профспілкові осередки і комітети зайнятих у приватних агрофірмах, товариствах і акціонерних товариствах, фермерських та орендних господарствах, й окремо — власників паїв. З тих, хто пенсійного віку. Роздрібнюючи звичну профспілку АПК, Тельних пропонував нові різні осередки поєднати за галузевим і територіально-регіональним принципом спільним «аграрним» профцентром в області. Це має бути велика сила згори донизу.
Після цього у пресі розгорілася полеміка. Голова Широківського райкому профспілки АПК Лідія Тацій, приміром, звинуватила Тельниха в амбіційності.
З другого боку, голова профкому Балівського комбінату хлібопродуктів Світлана Коваль привселюдно звинуватила голову обкому профспілки АПК Олександра Строменка в неправедних діяннях і гріхах. «Був час, — написала Коваль, — що обком три роки профспілкові внески збирав не з селян, а з господарств зерном і концентрував його на нашому комбінаті. Ми обробили і зберігали для обкому 1800 тонн зерна. А ціни на соняшник і пшеницю у серпні та в грудні різнилися майже вдвічі. Чи пішли «зайві» гроші на захист інтересів селян, нам досі не відомо. Зате відомо, що особисто нашу працю з його зерном обком так і не оплатив, заборгувавши близько 60 тисяч гривень. Хоч ми оплати домагалися ще тоді, коли самі не одержували зарплату понад рік...».
Останнє звинувачення так і не було ні розслідувано, ні спростовано. Та дискусія скінчилася нічим. А сьогодні ініціатива Тельниха розбурхала полеміку з новою силою, що дедалі розгорається. Тельних вимагає відкритого «круглого столу», де можна розставити всі крапки над «і».
Дніпропетровська область.