Усе починається з малого. Так і юридичний факультет Київського національного економічного університету (КНЕУ) крок за кроком, рік за роком зростав та здобував цілком заслужене визнання.
З 1993-го почалося відродження юридичного факультету в КНЕУ (вперше його було створено у 1920-му і проіснував він десять років). На той час у зв’язку з відсутністю матеріально-технічної бази для створення окремого юридичного факультету підготовку правознавців відкривають на факультеті міжнародної економіки, змінюючи його назву на факультет міжнародної економіки і права. А 30 червня 1999 року міністр освіти підписав наказ про створення у складі КНЕУ юридичного факультету. Продовжується історія факультету, який святкуватиме своє 10-річчя. Напередодні свята ми зустрілися з деканом факультету, доктором юридичних наук, членом-кореспондентом НАН України Віталієм ОПРИШКОМ.
— Віталію Федоровичу, гадаю, такі запитання вам ставлять з моменту створення факультету, але все-таки: чому необхідно готувати юристів саме в економічному вузі?
— Я завжди казав, що лише розумне поєднання економічних і правових знань може надати можливість для ефективного забезпечення правової роботи в різних економічних структурах народного господарства. І це є відповідною аксіомою. Адже право — досить гострий інструмент регулювання суспільних відносин у цій сфері і якщо його невміло застосовувати, то результат буде схожий на роботу хірурга, який, маючи скальпель, оперує, не знаючи ні фізіології, ні анатомії людини. Тому за програмою наші студенти вивчають 80% юридичних курсів та 20% економічних.
— Якщо з викладачами економічних дисциплін усе зрозуміло — у КНЕУ працюють кращі професіонали, то як ви вирішували питання з правниками?
— Звичайно, починали ми з невеликого колективу, але дуже швидко нам вдалося змінити і кількісний, і якісний склад кафедри правознавства. Керівництвом деканату спільно з ректором КНЕУ Анатолієм Павленком було прийнято мудре рішення залишати кращих випускників факультету для роботи асистентами на кафедрах. Сьогодні працюють 18 наших випускників, з них 6 — уже старші викладачі.
— То виходить, що ваш факультет молодий з усіх поглядів?
— Так, нам лише 10 років (хоча вважаю, що це не так і мало), а середній вік наших викладачів становить 30 років.
— І результатом десятирічної роботи є...
— ...Три кафедри — правового регулювання економіки (36 викладачів, які ведуть 30 навчальних курсів), державно-правових дисциплін (16 викладачів та 14 навчальних курсів) і правознавства (18 викладачів та 7 навчальних курсів). Найближчим часом ми плануємо змінити структуру факультету та збільшити кількість кафедр. Маємо аспірантуру. Торік двоє наших викладачів та троє в цьому році захистили кандидатські дисертації, заплановано захист ще трьох дисертацій. Загалом над докторськими і кандидатськими у нас працюють більше 20 осіб.
— Слухаючи вас, одразу розумієш, що ви любите факультет, студентів, викладачів — справу, якій присвятили багато років. Одразу хочеться у вас навчатися. То як стати вашим студентом?
— Є два варіанти навчання — безкоштовне (держбюджет) та контрактне (платне). За чотири роки наші студенти здобувають ступінь бакалавра і отримують кваліфікацію правознавців, а провчившись п’ять років, стають магістрами з правового регулювання економіки. До речі, лише цього року першокурсниками в нас стали 240 осіб. У планах на найближче майбутнє — підготовка фахівців з нової спеціальності, якої, зауважте, більше ніде немає, — міжнародне економічне право.
— Щойно пройшла поверхом факультету, і, чесно кажучи, вражають сучасність та краса аудиторій, безліч картин, навіть у коридорі квіти. Таких факультетів справді мало. Що ще до послуг студентів?
— У нас працює сучасний комп’ютерний клас на 30 місць. Є науково-методичний кабінет, де студентам допомагають визначитися з темами дипломів і курсових та в пошуках літератури. Збережено на факультеті інститут кураторства, працює система студентського самоврядування, виходить газета «Правознавець». Спеціально обладнано зал судових засідань, де ми проводимо заняття з кримінального та цивільного процесу, а наші студенти мають змогу спробувати себе в ролі прокурора, адвоката, судді. До речі, вже досягнуто домовленості з головою Шевченківського місцевого суду міста Києва стосовно проведення відкритого розгляду окремих справ саме в нашому залі судових засідань, і студенти будуть присутні вже на справжньому процесі з реальними справами.
— Але не лише до судових справ ви готуєте студентів.
— Так. Починаючи з третього курсу студенти вже мають змогу проводити прийом громадян, надавати їм юридичні консультації, спробувати себе в написанні позовів, клопотань та різноманітних заяв у юридичній клініці, яку ми відкрили спільно з редакцією газети «Голос України».
— Крім оновленого факультету, що ви ще приготували для студентів?
— До 10-річчя видано нові підручники. Це — «Правознавство», друге видання «Міжнародного економічного права», «Система правоохоронних органів», «Правове регулювання економіки» та низка інших. Побачила світ книга про історію та сучасність факультету, а також телефільм.
— Вітаємо вас та весь колектив юридичного факультету з ювілеєм, бажаємо нових здобутків.
— Дякую і запрошую всіх наших випускників та студентів 10 жовтня на святкування 10-річчя факультету, яке відбудеться о 16-й годині в концертному залі другого корпусу КНЕУ.
Бесіду вела Наталя ГЕЛЕТКО.