Події минулого тижня у сесійній залі матимуть, схоже, продовження і у жовтні.
Безперечно, одна з найважливіших — парламентські слухання про державний бюджет наступного року. Їм передувало обговорення проекту головного фінансового документа за участю керівників місцевих органів влади. І хоча цифри доходної і видаткової частин бюджету збільшилися, слухання окреслили низку проблем, з якими доведеться стикнутися урядовцям.
Попри те, що збільшуються асигнування на соціальні програми, народні обранці звернули увагу на зменшення частки видатків на освіту, охорону здоров’я у структурі валового внутрішнього продукту. Можливо, саме тому голова Комітету Верховної Ради з питань бюджету Петро Порошенко наполягає, щоб доходну частину збільшити до 63 мільярдів гривень. З другого боку, член профільного парламентського комітету Євген Жовтяк висловив таку думку: «Насправді 2004 рік умістив у собі стільки заходів з реформування податкової системи, що вони можуть увійти в дисбаланс між собою і мати непередбачувані наслідки для виконання бюджету». Зроблено чергову спробу розглянути нову редакцію закону про вибори народних депутатів України. Але внести його до порядку денного з боку опозиційних фракцій не вдалося. А тому під знаком запитання опинилася і політична реформа. Власне, не дивно, що нині у складі Верховної Ради знову розпочалися міграційні процеси. До першої хвилі тих, хто покинув групу «Демократичні ініціативи», додалися колишній глава парламенту Іван Плющ та Сергій Ратушняк. Перший таки влився у фракцію блоку «Наша Україна», інший поки що залишається позафракційним. Водночас координатор «Демократичних ініціатив» Степан Гавриш та голова Народно-демократичної партії Валерій Пустовойтенко підписали угоди про створення нової групи «Демократичні ініціативи — НДП».
Ще одна знакова подія — рекомендація Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради повернути Генеральній прокуратурі подання про притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Юлії Тимошенко. Причина — відсутність закону про Регламент. Отож, Генпрокуратура буде змушена поки що дати спокій лідеру фракції БЮТ.
З другого боку, події минулого тижня ще раз переконливо засвідчили, що з наближенням президентських виборів ситуація у сесійному залі ще не раз загострюватиметься. А тому Голові Верховної Ради Володимиру Литвину треба буде докласти все своє уміння для пошуку компромісу і продуктивної законодавчої роботи.