Учора Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко побував з робочим візитом у Москві. Візит планувався давно, однак головним і терміновим питанням порядку денного стала ситуація з незрозумілими кроками Росії в Керченській протоці. Нагадаємо, нещодавно російська сторона розпочала будівництво дамби зі свого берега і в напрямку українського острова коса Тузла. Деякі з російських офіційних осіб через тамтешні засоби масової інформації навіть заявляли, що мають намір установити на косі Тузла російську прикордонну заставу. МЗС України передало Москві ноту протесту. Детальніше про українську позицію в цьому питанні — у коментарі директора Правового департаменту МЗС, посла з особливих доручень Олександра Купчишина.
Історичне тло ситуації, що склалася у Керченській протоці, таке. До 1921 року те, що нині є островом, справді з’єднувала з російською територією коса. Але внаслідок потужного шторму цю територію було відрізано від російського берега. Утворився острів коса Тузла. 1941 року його було передано до Кримської автономії, і відповідно 1954-го ця територія увійшла до складу УРСР. «Жодних сумнівів щодо належності острова коса Тузла немає, — зазначив «ГУ» Олександр Купчишин. — Росія її не оспорює. Тобто це — український острів, який був колись з’єднаний з російською територією».
Щодо найновітнішої, так би мовити, історії, то директор Правового департаменту МЗС прокоментував її так:
— Росіяни абсолютно несподівано, не проконсультувавшись з українською стороною, розпочали насипання дамби від російського берега в напрямку коси Тузла. Мета будівництва — відтворення колишньої коси, хоча, формально, жодних офіційних заяв з цього приводу Москва не робила. Іншої мети тут бути не може — лише йти на з’єднання з українським островом. Але ж приблизно за кілометр від острова проходить лінія україно-російського державного кордону! Це — колишня адміністративна лінія між УРСР і РРФСР, яка відповідно і до нашого, і до російського законодавства, і до документів СНД стала лінією держкордону. В цьому полягає головна проблема, і це є головним джерелом нашої стурбованості. Тому були нота і заява МЗС. Бо якщо росіяни такими темпами гнатимуть цю дамбу, то є величезна небезпека порушення державного кордону України. На сьогодні вони вже пройшли майже два кілометри. Загалом відстань між косою Тузла і російським берегом — 5,5 км.
Отож МЗС України чітко заявило, що вимагає від Росії роз’яснень. На жаль, ми досі (тобто за станом на вчорашній ранок. — Ред.) їх не отримали. Тому й поїздка Костянтина Грищенка до Москви мала на меті з’ясувати ситуацію. Бо навіть якщо й порушення кордону не відбудеться, то міжнародні норми передбачають консультації між суміжними державами, якщо одна з них розпочинає такі роботи в прикордонній зоні. Це завжди призводить до виникнення природного занепокоєння сусідньої держави.
Українські прикордонники й МЗС, наголосив Олександр Купчишин, ведуть щоденне відстеження ситуації. Після ноти й заяви МЗС, констатує Київ, нічого не змінилося. Єдине, темпи будівництва дещо уповільнилися. Однак, припускають у МЗС України, це обумовлено лише технічними причинами: протока на шляху дамби поступово глибшає.