Ранкове засідання 3 жовтня
На початку засідання народні депутати привітали колегу Євгена Кирильчука з днем народження.
Далі Голова Верховної Ради повідомив про створення депутатського об’єднання «Економічна Україна», до складу якого увійшло 62 народні депутати, та про перехід народного депутата Сергія Ратушняка до фракції «Наша Україна».
Затим народні обранці заслухали звіти президента Національної телекомпанії України Олександра Савенка, голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Бориса Холода про виконання постанови ВР «Про порядок висвітлення роботи четвертої сесії Верховної Ради України».
Під час звіту Олександр Савенко зазначив, що для реалізації постанови необхідне державне замовлення, яке до цього часу не реалізоване. Також відзначив, що за роки існування Національної телекомпанії це питання порушують щоосені. Невиконання постанови пов’язано також з бюджетним недофінансуванням. Депутатів цікавило, чому на Першому Національному немає політичних передач у прямому ефірі. У відповідь Олександр Савенко зачитав список народних депутатів, що брали участь у передачі «Саме той». Проте більшість парламентаріїв заперечила будь-яку свою причетність до запису цієї програми.
Під час звіту Бориса Холода Голова Верховної Ради Володимир Литвин поставив конкретне запитання: що необхідно зробити для реалізації постанови ВР, зазначивши, «який авторитет може бути у парламенту, якщо його постанови не виконуються». На це запитання Борис Холод так і не зміг відповісти по суті. Тому деякі народні депутати навіть порушили питання про його відповідність посаді.
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин закликав Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення боротися з «темниками», а не звинувачувати парламент у перешкоджанні свободі слова в Україні. За його словами, не потрібно мобілізувати журналістів для того, щоб показувати Верховну Раду в найгіршому світлі. Адже зараз розпочалася «ціла кампанія» щодо звинувачень Голови ВР та парламенту, що вони неправильно діють і висловлюють неправильну позицію.
Володимир Литвин звернувся до Бориса Холода, щоб той на сесії дав конкретну відповідь на запитання, чому не виконується постанова Верховної Ради (про висвітлення НТКУ роботи парламенту. — УНІАН), бо «набридло це все словоблуддя». Він запитав Б. Холода: «Чи потрібно, щоб Верховна Рада також писала «темники» і роздавала їх?» І тоді «все працюватиме за «темниками».
Голова ВР звернувся до голови Нацради з питань телебачення і радіомовлення, щоб той сказав, які конкретні санкції буде застосовано до НТКУ у зв’язку з невиконанням постанови.
Народні обранці також підтримали звернення парламенту до Президента США Джорджа Буша і прем’єр-міністра Великої Британії Тоні Блера стосовно сприяння вирішенню якнайшвидшого і об’єктивного розслідування ситуації довкола заарештованого в нейтральних водах біля Іраку українського танкера «Невстар-1» та ухвалили відповідну постанову.