Вечірнє засідання 2 жовтня
Після голосування за обрання суддів парламент схвалив зміни до статті 11 Закону «Про податок на додану вартість» стосовно операцій із ввезення підакцизних товарів. Згідно з прийнятою поправкою, внесеною народними депутатами М. Рудьковським та В. Фіалковським, у разі ввезення в Україну тютюнової сировини виключається можливість оформляти вексель на суму ПДВ.
Наступні дві ухвалені зміни до чинних законів стосуються поліпшення соціального захисту малозабезпечених верств населення. Закон про внесення змін до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (розроблений народним депутатом Я. Джоджиком) надає статус учасників війни особам, які після 9 вересня 1944 року були переселені на територію України з інших країн. Досі статус учасників війни надавався переселеним в Україну після 1945 року. Закон (після підписання Президентом) набере чинності з січня 2004 року.
Схвалені зміни до Закону «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» (їх вніс до парламенту народний депутат Олександр Фельдман) передбачають, що призначені суми державної соціальної допомоги, але не витребувані своєчасно одержувачем без поважних причин, виплачуються за минулий час не більш як за 12 місяців, що передували зверненню за одержанням допомоги. Суми державної соціальної допомоги, не одержані з вини органу, який її призначає або виплачує, або через неможливість отримання цих виплат інвалідом із поважних причин, виплачуються за минулий час без обмеження будь-яким терміном.
Прийнято зміни до Закону «Про Державний бюджет України на 2003 рік» щодо закупівлі сільськогосподарської продукції (автор — народний депутат Л. Супрун). Цей документ встановлює, що кошти загального фонду держбюджету за програмою «Накопичення та зберігання матеріальних цінностей державного матеріального резерву» в сумі 400 000 тис. грн. спрямовуються винятково на закупівлю зернових та олійних культур, м’яса та цукру українського походження.
У другому читанні схвалено проект закону про захист суспільної моралі від продукції, що пропагує порнографію, поданий до парламенту депутатом Л. Черновецьким. Цей документ, зокрема, забороняє виробництво й оборот у будь-якій формі в Україні продукції порнографічного характеру, а також такої, що пропагує війну, національну й релігійну ворожнечу, зміни шляхом насильства конституційного ладу чи територіальної цілісності України, фашизм і неофашизм, наркоманію, токсикоманію, алкоголізм тощо.
У першому читанні прийнято зміни до деяких законів України, які передбачають встановити нульову ставку ввізного мита на зернові культури до 1 липня 2004 року. За чинним законодавством дія нульової ставки ввізного мита на зерно завершується 31 грудня 2003 року. Глава парламенту доручив профільному комітету до наступного дня голосування підготувати законопроект для прийняття у другому читанні.