Продовжує набирати обертів скандал навколо українського посла у Польщі Олександра Никоненка. Польське агентство «Прасове» повідомило, що проти нього порушено кримінальну справу.
Одразу зауважимо, що агентство трохи перебільшило. Як повідомив «ГУ» прес-секретар варшавської прокуратури Мачей Куябський, справу було відкрито відразу після затримання пана Никоненка. Проте це справа не проти нього (бо посол має дипломатичну недоторканність), а за фактом. А факт такий: 25 серпня Олександра Никоненка було затримано за керування автомобілем нібито у нетверезому стані. Документів при ньому не було. Щодо деталей, то, за словами пана Куябського, посол «поводився у відділку не дуже дипломатично і знищив двері поліційного відділку. А коштують вони 1500 злотих (трохи менш як 400 доларів)».
Що ж насправді відбулося 25 серпня, з’ясувати так і не вдалося. Бо, за законами журналістики, інформацію вважають правдивою, коли її підтверджують щонайменше три незалежні одне від одного джерела. Факт затримання українського дипломата підтвердили в МЗС Польщі і не захотіли дати жодної інформації в МЗС України. Зберігає мовчання і Посольство України в Польщі. Хоча, мабуть, це саме той випадок, коли коментарі були б не зайві, бо запитань багато. Наприклад, великі сумніви викликає той факт, що одна людина може «знищити» двері, котрі, якщо судити з їх ціни, мали б бути досить міцні. Не відомо, чи було проведено тест на вміст алкоголю в крові дипломата. А саме на підставі результатів цього тесту можна говорити про алкогольне сп’яніння. Одне слово, позиція вітчизняного МЗС трохи дивує, бо відсутність інформації, як відомо, породжує чутки. І як свідчить досвід, досить часто ці чутки — не на користь Української держави та її міжнародного іміджу.