Суддя районного суду польського міста Ярослав Мачей Вільчинський виніс вирок 23 українським іконам XІX сторіччя. Святині засудили на смерть через спалення. До такого не додумалася б навіть інквізиція.
Як повідомила «Газета Виборча», ці ікони вилучили польські митники з багажу українця, ім’я якого газета не називає. Митники зажадали за перевіз через кордон старожитностей 4 тисячі злотих (близько 4 тисяч 300 грн.) мита. Громадянин України відмовився платити цю суму, і справа пішла до суду. Нині перший заступник Ярославського суду Анна Шерпінська твердить, що під час розгляду справи суд не знав про те, що йдеться про стародавні ікони. Пані Шерпінська також заявила, що суд і не повинен був зацікавитися їх справжньою вартістю, бо це, за її словами, справа митників.
Та, хоч би там що, рішення спалити українські ікони (байдуже, нові чи старі) інакше, як варварством, назвати не можна. І це в Польщі, яка пишається своїми міцними християнськими традиціями! Нині чиновники з окружного суду вивчають причини винесення такого вироку польським районним суддею. Зокрема, в окружному суді стверджують, що згідно з польським законодавством заборонено нищити будь-які речі, що мають хоч якусь вартість для держави. Однак, чим закінчиться вивчення справи судді Вільчинського, поки що не відомо.
До речі, стародавні українські ікони було спалено в котельні Ярославського суду. Від них залишилися лише знімки, які про всяк випадок зробили польські митники під час вилучення.
Польща.