Який порядок прийому іноземців та осіб без громадянства на навчання до вищих навчальних закладів?

Гіві ЦЕОНАДЗЕ.
Київ.
Іноземців зараховують до вищих навчальних закладів за результатами співбесіди на підставі укладеного договору. До вузів приймають іноземців без обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового становища, місця проживання, за мовними або іншими ознаками. Тож забороняється будь-яка дискримінація таких осіб під час вступу і навчання.
Прийом цих осіб на навчання здійснюється на підставі міжнародних договорів України, загальнодержавних програм або договорів, укладених вищими навчальними закладами з юридичними та фізичними особами.
Для зарахування до вузів іноземці мають подати до вищих навчальних закладів анкету, копію документа про освіту та одержані з навчальних дисциплін оцінки (бали), документ про відсутність ВІЛ-інфекції, засвідчений медичний сертифікат про стан здоров’я (виданий не пізніше ніж за два місяці до від’їзду на навчання в Україну), страховий поліс з надання екстреної медичної допомоги, копію документа про народження, 6 фотокарток розміром 60х40 мм та зворотний квиток з відкритою датою повернення на батьківщину терміном до одного року. Документи обов’язково повинні бути легалізовані у консульській установі країни, громадянином якої є іноземець.
Збори провела Наталія ХОМЕНКО.