Підготовлений і виходить у світ науково-презентаційний альманах Форуму громадськості України «Державність», повідомляє Укрінформ. Книга — своєрідний підсумок роботи першої міжнародної конференції громадського форуму під однойменною назвою, що відбулася в лютому у рамках Року Російської Федерації в Україні. Про це розповідає один з авторів ідеї, голова Всеукраїнської громадської організації «Загальновійськова спілка України» Олег Калашников:
— Запропонований Президентом проект реформування політичної системи України спрямований на підвищення рівня реальної участі громадян у процесах державного будівництва. Тому і створення Форуму громадськості України «Державність» викликане необхідністю здолання суспільної апатії, яка, на жаль, ще є сьогодні в українському суспільстві. Процес вивчення і адаптування до умов України кращих досягнень зарубіжних країн у державному будівництві практично не знаходить подальшого поширення в інформаційному просторі країни і, відповідно, не стає предметом обговорення рядових громадян. Саме тих, хто, як основний суб’єкт і носій державної влади, фактично зобов’язаний формувати своїми голосами під час виборів політику державного будівництва. Тому форум, заснований на конференції Всеукраїнської громадської організації «Загальновійськова спілка України» за ініціативою делегатів — представників 27 регіонів країни, покликаний спрямувати спільні зусилля всіх учасників на створення науково-обгрунтованих концепцій і програм сприяння органам державної влади України, пов’язаних з активізацією участі громадськості в процесах державного будівництва, у розбудові громадянського суспільства на основі світового досвіду. Форум сприятиме розвиткові взаємовигідної співпраці між країнами і зміцненню дружби між народами, підвищенню у світовому співтоваристві авторитету України як демократичної, правової, соціально орієнтованої держави з розвиненим громадянським суспільством.
Його співзасновниками стали Українська академія державного управління при Президентові України та Українська спілка промисловців і підприємців, а співголовами, відповідно, — ректор УАДУ професор Володимир Луговий та президент УСППУ Анатолій Кінах.
Одна з форм реалізації завдань форуму — проведення міжнародних конференцій з вивчення зарубіжного досвіду в державному будівництві та розбудові громадянського суспільства.