Два тижні тривала поїздка Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Ніни Карпачової до Криму. Щодня   вона приймала по кілька сотень осіб у різних регіонах півострова. Масові звернення кримчан до омбудсмана часом нагадували несанкціоновані мітинги.
Зокрема, зустрівшись з відрізаними від тепла 48 тисячами жителів селища Аршинцеве, Н. Карпачова заявила: «Переконалася, що в цьому куточку автономії неблагополучно». А ситуацію з водопостачанням міста вона оцінила як трагічну.
У рамках комплексної перевірки стану дотримання прав людини в автономії на кожному кроці довелося вирішувати проблеми, до яких «не доходять руки» місцевих рад та інших ланок влади.
Уповноважена підкреслила особливе місце Криму в шкалі порушень права в Україні. Більш як половина з них — порушення громадянських прав. 70 відсотків можна віднести до судової системи і дій правоохоронних органів — прокуратури та міліції. 
— Функції влади щодо захисту справедливості і людських прав на півострові виконуються вкрай погано, — зробила висновок омбудсман. 
Засмутив Ніну Карпачову й стан слідчих ізоляторів Севастополя. Так, через порушення санітарних норм утримання адмінзаарештованих закрито спецприйомник ГУ МВС України в АРК у Сімферополі, де протягом минулого року утримувалося 1380 заарештованих.
За результатами перевірки Уповноважений з прав людини готує подання.
 
Крим.