У серпні «Голос України» в матеріалі «Безробіття — майже як безриб’я» наводив співвідношення реального та зареєстрованого рівнів безробіття. Як повідомили нам у Державному центрі зайнятості Міністерства праці та соціальної політики України, у січні—липні поточного року послугами державної служби зайнятості скористалося 2108,4 тисяч громадян, що на 55 тисяч більше, ніж за цей самий період торік.

Відбулося зростання на 87,3 тисячі кількості незайнятих громадян, охоплених активними заходами сприяння зайнятості населення, з них 533,9 тис. осіб було працевлаштовано, що на 9,2 відсотка більше, ніж за відповідний період 2002 року; 117,3 тис. осіб проходило профнавчання, що на 12 відсотків більше; 257,1 тис. осіб — брали участь у громадських роботах, що більше на 13,3 відсотка.

Працевлаштовано на додаткові робочі місця, створені за рахунок надання дотацій роботодавцям із коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, 23,6 тис. Осіб, не здатних на рівних конкурувати на ринку праці (у січні—липні 2002 року — 15 тис. осіб). За підтримки служби зайнятості організували власну справу як суб’єкти підприємницької діяльності 31,4 тис. безробітних, котрі отримали одноразову допомогу з безробіття для ведення підприємницької діяльності (у січні—липні 2002 року — 23,7 тис. осіб).

«На жаль, в окремих регіонах соціальна та політична значущість політики, що провадиться, розглядається й оцінюється через призму одного показника — рівня зареєстрованого безробіття, який протягом ось уже майже року коливається в межах чотирьох відсотків і в умовах, коли загальне безробіття серед працездатного населення становить 10,1 відсотка — відображає лише рух робочої сили через службу зайнятості», — відзначив директор Державного центру зайнятості Володимир Галицький.

Успіхи центру зайнятості помітні, а тому хочеться вірити, що найближчим часом безробітних і зареєстрованих, і реальних, стане менше.