Нова норма: Верховна Рада ухвалила Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».
Це означає, що крім пенсії за віком у солідарній системі загальнообов’язкового державного страхування визначено ще кілька видів пенсій, у тому числі пенсію у зв’язку з інвалідністю.
Законом установлено, що пенсія у зв’язку з інвалідністю призначається за двох умов:
1) у разі настання інвалідності, що спричинила повну або часткову втрату працездатності внаслідок загального захворювання (у т. ч. каліцтва, не пов’язаного з роботою, інвалідності з дитинства);
2) за наявності відповідного страхового стажу.
До того ж така пенсія призначається незалежно від того, коли настала інвалідність: у період роботи, до влаштування на роботу чи після припинення роботи.
Необхідний для призначення пенсії у зв’язку з інвалідністю страховий стаж визначатимуть диференційовано, залежно від віку особи (нагадаємо, що страховим стажем визнається період (строк), протягом якого особа підлягала державному соціальному страхуванню і за який сплачено страхові внески, чи якою або за яку сплачувався збір на обов’язкове державне пенсійне страхування).
Відповідно до ст. 32 нового закону, визнані інвалідами особи мають право на пенсію у зв’язку з інвалідністю за наявності такого страхового стажу на час настання інвалідності:
— до досягнення особою 23 років включно — 2 роки;
— від 24 років до досягнення особою 26 років включно — 3 роки;
— від 27 років до досягнення особою 31 року включно — 4 роки;
— для осіб 32 років і старших — 5 років.
Якщо інвалідність настала в період проходження строкової військової служби, то пенсія у зв’язку з інвалідністю призначається особі незалежно від наявності страхового стажу.
Залежно від ступеня втрати працездатності визначено три групи інвалідності. Яка група інвалідності — така й пенсія. Отже, за новим законом пенсія у зв’язку з інвалідністю залежно від групи інвалідності призначається в таких розмірах: інвалідам І групи — 100 відсотків пенсії за віком; інвалідам ІІ групи — 90 відсотків пенсії за віком; інвалідам ІІІ групи — 50 відсотків пенсії за віком (про порядок нарахування і розмір пенсії за віком див. попереднє число ЗАКОНоДАВця).
Не менш важливо, що закон визначає чіткі періоди, на які може призначатися пенсія у зв’язку з інвалідністю.
За загальним правилом, ця пенсія призначається на весь строк встановлення інвалідності. Чоловікам віком за 60 років і жінкам старшим 55 років пенсії у зв’язку з інвалідністю призначаються довічно. Повторний огляд цих інвалідів провадиться тільки за їх заявою.
Звертаємо увагу, що новим законом також досить детально регламентовано строк виплати пенсії у зв’язку з інвалідністю в разі зміни групи інвалідності або відновлення працездатності.
Так, у разі зміни групи інвалідності пенсія в новому розмірі виплачується з дня зміни групи. Якщо особу визнали інвалідом нижчої групи, то пенсію виплачуватимуть за попередньою групою до кінця місяця, в якому змінено групу. Якщо під час повторного медичного огляду особу визнають здоровою, то пенсія виплачується до кінця місяця, по який встановлено інвалідність.
Якщо ж особа не з’явилася в органи медико-соціальної експертизи на повторний огляд у визначений для цього строк, виплата пенсії у зв’язку з інвалідністю зупиняється з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому вона мала з’явитися на повторний огляд.
У разі пропущення інвалідом строку повторного огляду медико-соціальної експертизи з поважних причин або в разі визнання його знову інвалідом, виплата пенсії у зв’язку з інвалідністю відновлюється з дня, з якого припинено виплату, до дня повторного огляду, але не більш як за три роки, якщо орган медико-соціальної експертизи визнає її за цей період інвалідом.
Якщо виплату пенсії інвалідові було припинено у зв’язку з відновленням здоров’я або якщо він не отримував пенсії внаслідок нез’явлення на повторний огляд без поважних причин, то в разі наступного визнання його інвалідом виплата раніше призначеної пенсії поновлюється з дня встановлення інвалідності знову за умови, що після припинення виплати пенсії минуло не більше 5 років (після п’ятирічного терміну пенсію призначатимуть знову на загальних підставах).
Для довідки: цей закон ухвалено парламентом 9 липня 2003 р. Він набирає чинності з 1 січня 2004 р. (деякі його положення — в інші строки). З повним його текстом можна ознайомитись у «Голосі України» за 22 серпня ц. р.