Комітет ВР з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України на своєму засіданні прийняв рішення рекомендувати главі парламенту повернути Генеральній прокуратурі подання на притягнення народного депутата Юлії Тимошенко до кримінальної відповідальності.
Рішення комітету передусім грунтується на висновках Конституційного Суду, за якими процедура притягнення народного обранця регулюється Основним Законом країни, законом про статус народного депутата та Регламентом парламенту. Однак оскільки й досі Регламент не прийнято як закон, то виникає суперечність, що не дає можливості Верховній Раді розглядати подання про притягнення будь-кого з народних обранців до кримінальної відповідальності. Водночас комітет взяв до уваги той факт, що Київський обласний апеляційний суд 13 травня цього року закрив усі кримінальні справи щодо Юлії Тимошенко.
Про це повідомив виконувач обов’язків Генерального прокурора Сергій Винокуров після засідання комітету. Він також зазначив, що прокуратура просила перенести засідання комітету на більш пізній термін для того, щоб у його засіданні міг особисто взяти участь Генеральний прокурор України Святослав Піскун. Окрім того, найближчим часом Верховний Суд України має розглянути касацію Генпрокуратури на рішення Київського обласного апеляційного суду, дію якого призупинено, але не відмінено.
Водночас народний депутат Олександр Турчинов (фракція БЮТ) повідомив, що в рішенні комітету буде зазначено, що «подання невмотивоване і не відповідає законам». А у висновках підкреслено, що подання має політичний характер.
Однак Сергій Винокуров переконаний: рано чи пізно це подання буде розглянуто в сесійній залі.